Čistý zisk ČEZ překonal odhady. Analytici ale přicházejí s mírně negativní zprávou

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ 14,2 miliardy korun za první čtvrtletí zhruba o třetinu překonal odhady analytiků. Na dotaz ČTK uvedli, že firmě pomohly hlavně vyšší ceny elektřiny. Mírně negativní zprávou je podle nich pouze snížený výhled zisku na letošní rok. Akcie firmy na pražské burze zahájily dnešní obchodování růstem, zhruba hodinu po začátku přidávaly 2,4 procenta na 479 korun.

Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 43 procent. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl o 22 procent na 25,9 miliardy korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl o 22 % na 25,9 mld. Kč. pic.twitter.com/mLTJRZhP31

— Skupina ČEZ (@SkupinaCEZ) May 12, 2020

"V prvním kvartále společnost dosáhla dobrých výsledků, a to nejen díky vyšším realizovaným cenám energie, ale také kvůli rostoucímu rozdílu mezi německými a českými spotovými cenami. ČEZ se zajišťuje na německém trhu, ale k vypořádání dochází na českém trhu," uvedl analytik Patria Finance Martin Cakl.

Analytik České spořitelny Petr Bártek doplnil, že objem výroby ČEZ z tradičních zdrojů meziročně klesl o pět procent kvůli delším odstávkám jaderných zdrojů a optimalizaci výroby z uhlí. Tento pokles byl podle něj zhruba v souladu s odhady trhu.

Podle Bártka ČEZ překvapivě snížil svůj výhled letošního provozního zisku EBITDA z 63 až 65 miliard korun na 61 až 64 miliard korun a na úrovni upraveného čistého zisku z 21 až 23 miliard korun na 19 až 22 miliard. "Jak důvod společnost uvedla negativní dopad covidu-19 na spotřebu, tržní ceny a zpoždění u akvizic ČEZ ESCO. Na jedné straně společnost zvedla očekávaný výsledek v tradiční výrobě elektřiny, na straně druhé snížila výhled v rámci distribuce," podotkl.

Analytik Fio banky Jan Raška označil výsledky ČEZ za první čtvrtletí za "velmi dobré". "Slušné výsledky vykázaly i menší segmenty jako tuzemský prodej a překvapivě i bulharský a rumunský byznys, kdy se dařilo jak prodeji, tak distribuci," sdělil Raška.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera lze výhled skupiny na letošní rok považovat za optimistický, protože očekává meziroční růst provozního i čistého zisku. "Management potvrdil výši navrhované dividendy. Právě stabilní dividendová politika zvýší atraktivitu titulu v očích investorů. Velké množství firem totiž musí pod vlivem pandemie objem vyplácených dividend snižovat," doplnil Pfeiler.

Podle analytika společnosti Capitalinked Radima Dohnala bude ČEZ ve zbytku roku těžit z rozdílu mezi cenou elektřiny a emisních povolenek. "Cena povolenky by s ohledem na útlum průmyslu a teplárenství měla spíše klesat," uvedl Dohnal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Společnost má 32.200 zaměstnanců.

Čistý zisk ČEZ vloni meziročně stoupl o 38 procent na 14,5 miliardy korun. Vedení společnosti v půlce dubna navrhlo vyplatit z loňského zisku dividendu 34 korun za akcii před zdaněním.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Ekonomika Energetika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy