Citic Europe Holdings má nového šéfa, Slavii nadále řídí Tvrdík

Předsedou představenstva CITIC Europe Holdings se stal Cchaj Chua-siang, který je také předsedou dozorčí rady celé korporace CITIC Group. Na svém twitterovém účtu to dnes uvedl člen vedení firmy Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že on sám byl jmenován členem představenstva a nadále plně zodpovídá mimo jiné za fotbalovou Slavii Praha, kde je předsedou představenstva.

"Pro evropskou centrálu je to posílení jejího významu," uvedl dnes Tvrdík, který dosud v CITIC Europe Holdings vystupoval jako místopředseda představenstva. Podle Sbírky listin byla dosavadní předsedkyní představenstva společnosti Sia Žen.

"CITIC Group dokončil plně převzetí českých aktiv. Ze CITIC Europe Holdings se stala firma přímo podřízená centrále CITIC. Do čela představenstva byl jmenován muž číslo dvě celé hierarchie CITIC. Na mojí působnosti v představenstvu se nic nezměnilo a jsem stále šéfem Slavie," doplnil Tvrdík.

Predsedou predstavenstva Citic Europe Holdings se stal pan CAI HUAXIANG, ktery je take predsedou dozorci rady cele korporace CITIC GROUP. Pro evropskou centralu je to posileni jejiho vyznamu. Byl jsem jmenovan clenem predstavenstva a i nadale plne odpovidam mj za SK Slavia Praha. pic.twitter.com/lmMCveOvFK

— Jaroslav Tvrdik (@JaroslavTvrdik) December 14, 2019

Původně soukromá skupina CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit. V Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Získala mimo jiné téměř stoprocentní podíl ve fotbalové Slavii Praha, stoprocentní podíl ve strojírenském a metalurgickém podniku Žďas Žďár nad Sázavou nebo podíly v cestovní kanceláři Canaria Travel a společnosti Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group.

CEFC loni kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming, který se stal honorárním poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, dokonce skončil ve vězení. Po překotném vývoji na jaře 2018 výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala státní CITIC Group, která letos dokončila akvizici CEFC.

Čínské investice v České republice jsou předmětem debat prakticky od začátku prezidentského mandátu Miloše Zemana v roce 2013, hospodářská spolupráce obou zemí byla předmětem jednání při Zemanových cestách do Číny i při návštěvě čínského prezidenta v Praze.

Výsledkem byla zejména řada příslibů nebo memorand o spolupráci, skutečný příliv čínských peněz byl ale podstatně nižší, než se v nich uvádělo, na což upozornila mimo jiné Česká národní banka. Skutečnost, že čínské investice nedosáhly slibovaných hodnot, kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

SK Slavia Praha je v rukou Číňanů od podzimu 2015. Klub pomohli zachránit před krachem, oddlužit jej a získat do jeho vlastnictví i stadion v Edenu. Od loňského listopadu patří většina v klubu společnosti Sinobo Group, menšinovým vlastníkem je firma CITIC Group, která Slavii převzala od původního majitele CEFC v době jejích ekonomických problémů.

Související

Tomáš Petříček

Petříčkovi už údajně neradí muž s vazbou na čínskou firmu

Externím poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) už není bývalý ředitel protokolu Pražského hradu Miroslav Sklenář. Petříček to potvrdil webu Deník N. Sklenářovo angažmá vyvolalo pozornost kvůli tomu, že působil jako manažer v čínské společnosti CEFC.

Více souvisejících

CITIC Group Jaroslav Tvrdík Ekonomika FK Slavia CEFC

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy