ČNB: Platební bilance skončila ve 2. čtvrtletí přebytkem 7,4 miliardy korun

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil ve druhém čtvrtletí v přebytku 7,4 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB).

Podle ČNB byl vývoj ovlivněn zavedením karanténních opatření proti šíření koronavirové epidemie v jednotlivých zemích, které měly zásadní dopad na ekonomickou aktivitu v tuzemsku i u největších obchodních partnerů České republiky. Loni ve druhém čtvrtletí činil přebytek 28,1 miliardy korun, předloni 4,4 miliardy korun.

Centrální banka zároveň revidovala údaje za předchozí čtvrtletí. Podle aktuálních údajů byl přebytek téměř 80 miliard korun, o pět miliard vyšší proti předběžným údajům zveřejněným v červnu. Za pololetí je tak bilance v přebytku zhruba 87 miliard korun.

"Přebytek běžného účtu platební bilance na roční bázi k HDP činil 0,02 procenta a přebytek bilance zboží a služeb pět procent," uvedla ČNB k údajům za druhé čtvrtletí.

Bilance zboží a služeb skončila ve druhém čtvrtletí v přebytku 60 miliard korun, meziročně výsledné saldo kleslo o 55,6 miliardy korun. Podle banky je za tím pokles vývozu zboží a tím zhoršení obchodní bilance o 46,7 miliardy Kč. V bilanci služeb pokles aktivního salda o 8,9 miliardy korun souvisel podle ČNB především se snížením přebytku bilancí zahraničního cestovního ruchu a dopravních služeb. Celkový meziroční obrat zboží a služeb v běžných cenách klesl ve druhém čtvrtletí o 20,5 procenta.

Schodek bilance prvotních důchodů činil za druhé čtvrtletí 42,4 miliardy korun. Meziroční pokles pasivního salda o 45,1 miliardy korun ovlivnil vývoj bilance výnosů z přímých investic v důsledku snížení objemu vyplacených dividend do zahraničí a nižší předpokládané výše reinvestovaného zisku zahraničními vlastníky. Objem dividend z přímých a portfoliových investic vyplacených do zahraničí představoval 63,8 miliardy korun a v meziročním srovnání se snížil o 33,4 miliardy Kč.

Kapitálový účet skončil ve druhém čtvrtletí v přebytku 20,6 miliardy korun. Za meziročním nárůstem o 8,3 miliardy korun jsou vyšší příjmy z rozpočtu Evropské unie, které se vykazují na kapitálovém účtu.

Na finančním účtu platební bilance došlo ve druhém čtvrtletí k čistému odlivu finančních zdrojů 1,5 miliardy korun vlivem vyššího poklesu zahraničních pasiv proti snížení zahraničních aktiv.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Platební bilance Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 39 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy