ČNB ponechá úrokové sazby beze změny, shodují se analytici

Bankovní rada České národní banky ponechá na svém čtvrtečním zasedání úrokové sazby beze změny. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Zároveň ale nevylučují, že by sazby mohla začít zvyšovat od poloviny příštího roku. Nejnovější odhady totiž díky očekávanému očkování proti koronaviru a dopadům daňového balíčku počítají s rychlejším ekonomickým oživením.

Na posledním měnovém jednání na počátku listopadu rada jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,25 procenta. Naposledy sazby rada změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Naposledy byla základní úroková sazba na 0,25 procenta od srpna do listopadu 2017. Před pandemií v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta.

"Jedna věc je jistá - ČNB na svém nejbližším zasedání nezmění nastavení své politiky. Zasedání tak bude o zvažování budoucích scénářů a vysílání signálů, kdy a v jakém směru by ke změně politiky mohlo dojít," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj zřejmě rada v první polovině příštího roku se sazbami hýbat nebude. "V UniCredit nadále předpokládáme první zvýšení sazeb v posledním čtvrtletí 2021," dodal.

Na počátku listopadu guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že většina bankovní rady ČNB se domnívá, že zvyšování úrokových sazeb k normálu bude vyžadovat více času, než předpokládá nová prognóza centrální banky. Ta počítá nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb následovanou jejich postupným růstem příští rok. Podle Rusnoka nelze vyloučit, že sazby se nebudou zvyšovat celý příští rok.

"Příznivější ekonomický výhled společně s novým daňovým balíčkem povedou k rychlejšímu růstu ekonomiky, vyšší inflaci, a tudíž i patrně k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. V tuto chvíli tak předpokládáme alespoň dvojí zvýšení sazeb v druhé polovině roku 2021. Daňový balíček v současné podobě tak patrně povede k rychlejšímu utahování měnové politiky v příštím roce," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Ve čtvrtek podle něj ale rada ponechá úrokové sazby beze změny.

Ani analytik společnosti Akcneta Miroslav Novák neočekává od prosincového zasedání rady významnější změny. "Argumenty pro další uvolnění měnové politiky postupně vyprchávají a momentálně je krajně nepravděpodobné, že by se bankovní rada touto cestou vydala. Na druhé straně ještě rozhodně nenazrál čas na to, aby se centrální bankéři opravdu vážněji zabývali diskuzí o zpřísňování měnových podmínek. Pokud se nestane nic mimořádného, tak se nadcházející tři zasedání bankovní rady ponesou v podobném duchu," uvedl.

I Novák se domnívá, že daňový balíček může příští rok vyvíjet tlak na růst inflace. "Zároveň však v posledních týdnech došlo k významnějšímu posílení koruny a další posilování české měny je poměrně pravděpodobné i v nadcházejících čtvrtletích. Silnější koruna by tak v příštím roce mohla částečně neutralizovat expanzivní rozpočtovou politiku a tlumit tak potřebu zvyšovat úrokové sazby," dodal.

Měnového zasedání bankovní rady se zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy