ČNB vydává pamětní minci ke 100. výročí schválení ústavy

Česká národní banka vydá ve středu pamětní stříbrnou minci připomínající 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu. Mince má nominální hodnotu 500 korun.

Informace uvedla dnes ČNB v tiskové zprávě. Prodejní cena pamětní mince je vyšší než její nominální hodnota 500 korun. Odvíjí se mimo jiné od aktuální ceny stříbra, nákladů spojených s výrobou a DPH. ČNB stanovila jednotnou cenu 732 korun za minci běžné kvality a 832 korun za minci špičkové kvality. Tato cena slouží jako orientační pro smluvní partnery, kteří mince nabízejí koncovým zákazníkům a kteří mohou cenu ještě navýšit.

Vydáváme pamětní stříbrnou pětisetkorunu k 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky. ?? Jejím ústředním motivem je originální knižní vazba československé ústavy.? Více informací: https://t.co/iXaKKo6M1Y pic.twitter.com/8yEsfPq8Xp

— Česká národní banka (@CNB_cz) February 25, 2020

Minci ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi bude banka vydávat ve dvou provedeních. Ve vysoce leštěném provedení s matovaným reliéfem a hladkou hranou jich bude k prodeji 10.600 kusů. Mincí běžné kvality s vroubkovanou hranou vydá ČNB 5500 kusů. Jejich autorem je sochař Zbyněk Fojtů.

Lícní straně pětisetkoruny dominuje střední státní znak doplněný o částečný motiv knižní vazby československé ústavy. Na rubové straně se motiv knižní vazby ústavy opakuje. V horní části mince je do něj včleněn malý státní znak a ve spodní části pak vstupní portál budovy Ústavního soudu v Brně.

Československou ústavu přijalo Národní shromáždění 29. února 1920. Je v ní poprvé zakotven Ústavní soud jako výlučná soudní instituce pro kontrolu souladu zákonů s ústavou.

Výroční pětisetkoruna je letošní třetí pamětní mincí vydávanou Českou národní bankou. Emisní plán ČNB počítá pro rok 2020 ještě se třemi emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 Kč a dvěma emisemi zlatých mincí v nominální hodnotě 5000 korun. Příští emisí bude zlatá pětitisícikoruna z cyklu Hrady. Tuto minci s motivem hradu Bečova nad Teplou banka vydá 26. května 2020.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 
česká národní banka

Šestice bank spouští platby na kontakt. Místo čísla účtu stačí znát telefon

Namísto čísla účtu číslo mobilního telefonu. Tak funguje nová služba Platby na kontakt, kterou spouští šestice bank, konkrétně Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Moneta a UniCredit Bank službu spustí v příštím roce. Služba usnadní tuzemské transakce mezi lidmi, neaktivuje se ale automaticky a maximální výše platby je zatím omezena na pět tisíc korun. 

Více souvisejících

ČNB Mince ČNB ústava čr Ekonomika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy