Co nadělí Ježíšek? V Česku vypukla nákupní horečka, obchody si mnou ruce

Obchodníci o prvním adventním víkendu zaznamenali nárůst prodeje proti běžnému víkendu až o desítky procent. Důvodem je podle nich začátek předvánočního období, ale i souběh se slevovou akcí Black Friday. Zvýšený zájem zaznamenaly obchody především o hračky, potřeby na pečení nebo potraviny.

"Nárůst předvánoční poptávky celkově zvýšil obrat Globusu o 30 procent," uvedla mluvčí Globusu Rita Gabrielová. Zájem měli lidé především o hračky, elektroniku, sportovní potřeby, prémiový alkohol, cukrovinky nebo vánoční výzdobu. "V těchto dnech jsou v kurzu také veškeré potřeby na pečení - mouky, tuky, cukry, ořechy, čokolády, polevy nebo suché plody. Kromě běžných surovin se lidé hodně zajímají i o hotová těsta z naší vlastní pekárny," dodala.

Obchodní řetězec Tesco podle mluvčího Václava Koukolíčka zaznamenal zvýšený zájem při nakupování především u hraček, domácích potřeb, oblečení a u potravin potřeby na pečení.

Nárůst tržeb o 30 procent proti jiným víkendům zaznamenaly i obchodní řetězce s hračkami Bambule a Sparkys. "Zatímco v předchozích letech začínala vánoční sezóna už na konci října, letos odstartoval opravdové vánoční nakupování teprve týden slev Black Friday," uvedl mediální zástupce obchodů Jakub Koutek. Za letošní hit Vánoc označil sliz v jakékoliv formě, želvy Ninja a interaktivního plyšového bernardýna Sambu.

Tradice výprodejové akce Black Friday pochází z USA. Je to neformální název pro den nebo období, kdy se obchodníci snaží nalákat zákazníky na velmi nízké ceny. Podle analýzy nákupního rádce Heureka.cz však vždy neplatí, že by bylo v listopadu zboží levnější než v jiných měsících roku.

"Tržby i návštěvnost obchodních domů Ikea v České republice vzrostly o několik procent v porovnáním s běžným víkendem," uvedla manažerka prodeje Ikea Česká republika Eleni Kliamenakiová. Zatímco v listopadu podle ní zákazníci nakupují větší nábytek, se začátkem adventu už se soustředí více na detaily. Větší zájem mají o menší kusy nábytku, potřeby pro stolování a vaření, vánoční dekorace, svíčky nebo čokoládový adventní kalendář s dárkovými kartami.

Nákupní centrum s oblečením a módními doplňky Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku zaznamenalo ve srovnání s loňskem desetiprocentní nárůst tržeb. "Vyšší prodeje oděvů byly taženy i víkendovou slevovou akcí Black Friday. O víkendu naše centrum navštívilo kolem 25.000 lidí," uvedl ředitel centra Jan Procházka. Útraty Čechů za oblečení a módu by podle něj měly růst po celou vánoční nákupní sezónu.

"Tržby za první adventní víkend vzrostly ve srovnání s prvním adventním víkendem v loňském roce o 4,3 procenta," uvedl tiskový mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Ještě větší nárůst tržeb než kamenné obchody zaznamenaly e-shopy, což bylo podpořeno především akcí Black Friday. "Výsledkem je rekordní víkend v historii firmy. Tržby vyskočily proti předešlému měsíci o 120 procent, ve srovnání se stejným obdobím loni o 45 procent," uvedla ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková. Češi podle ní nakupovali nejvíce potraviny a delikatesy. Z dražších položek šlo o degustační zážitky a wellness pobyty. Online supermarketu Rohlik.cz stouply v prvním adventním víkendu tržby o 50 procent ve srovnání s letošním průměrem.

"Letos očekáváme rekordní prodeje za vánoční svátky. Lidé u nás nakupují zejména hotové cukroví, těsta na vaření od řemeslných cukrářů a další kvalitní potraviny. Ukazuje se, že zákazníci místo tlačenic v obchodech raději volí nakupování přes internet s doručením do dvou hodin od objednání," uvedl komerční ředitel firmy Olin Novák.

Obchodní řetězec Globus o adventu opět zavede hodinu nakupování bez hudby. Každý den od 2. do 23. prosince v době nákupní špičky od 18. do 19. hodiny všech patnáct hypermarketů Globus ztichne. "Hodina ticha je už tradičním pozdravem Globusu pro všechny naše zákazníky, kteří chtějí přípravu na vánoční svátky absolvovat ve větším klidu. Je to současně i benefit pro naše kolegy v hypermarketech, kteří během své práce a vánoční nákupní špičky slyší hudbu celý den," uvedla Gabrielová.

Související

Více souvisejících

Vánoce Obchody tržby Ekonomika češi globus Ikea Tesco černý pátek (Black Friday)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy