ČOI: Předpis porušilo ve 2.čtvrtletí 78 pct kontrolovaných e-shopů

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila ve druhém čtvrtletí, tedy v době platnosti opatření proti šíření koronaviru, porušení předpisů u 78 procent ze 193 kontrolovaných internetových obchodů.

Prodejci mimo jiné neinformovali zákazníky o možnosti zboží reklamovat nebo se dopouštěli nekalých obchodních praktik, když poskytovali kupujícím nepravdivé nebo částečně pravdivé informace o výrobcích, uvedla ČOI v tiskové zprávě. Za zjištěná pochybení uložila pokuty za 1,13 milionu korun.

Po většinu sledovaného čtvrtletí byly přitom kvůli protikoronavirovým restrikcím mimo provoz tržnice, trhy i kamenné obchody, což změnilo nákupní zvyklostí Čechů, a objem nákupů přes internet se zvýšil. Spolu s tím přibylo nových e-shopů.

V porovnání s prvním čtvrtletím tak ČOI zkontrolovala v době od dubna do konce června o 15 procent více internetových obchodů, udělala 193 kontrol. Porušení zákonů zaznamenala ve 150 případech, přičemž nejčastěji provozovatelé porušovali zákon o ochraně spotřebitele. V desítce případů inspektoři zjistili i porušení evropských nařízení ohledně označování materiálového složení textilních výrobků.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Aktualizováno před 11 minutami

před 18 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Slovensko eviduje další útok medvěda, už jedenáctý za měsíc

Na Slovensku došlo během víkendu k dalšímu útoku medvěda na člověka. Čtyřiatřicetiletý muž musel být ošetřen v žilinské nemocnici, posléze byl propuštěn do domácího léčení. Jde o jedenáctý útok během posledních několika týdnů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy