ČOI ve druhém čtvrtletí odhalila tři případy diskriminace

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila ve druhém čtvrtletí letošního roku tři případy diskriminace spotřebitelů, o jeden méně než v prvním kvartále. Inspektoři udělali od začátku dubna do konce června 134 kontrol, při kterých kromě diskriminačního jednání zjistili i 31 dalších případů porušení právních předpisů. Celkem uložili deset pravomocných pokut za 242.000 korun.

Podezření z diskriminačního jednání čelí jeden z obchodních řetězců, který na webových stránkách uváděl, že registrace do věrnostního programu je možná pouze pro zákazníky starší 18 let. Za diskriminační jednání ČOI považuje také odlišnou výši vodného pro obyvatele s trvalým pobytem a pro lidi s jiným než trvalým pobytem. Rozdíl v cenách byl dvojnásobný v neprospěch lidí bez trvalého pobytu.

Třetí podezření z diskriminace spotřebitele kontroloři konstatovali u provozovatele serveru, který smazal inzerát, ačkoliv jiné inzeráty s obdobným textem neodstranil.

Součástí kontrol bylo také prověřování dalších právních předpisů, jejich porušení bylo v 31 případech. "Nejčastěji, v 11 případech, byly zjištěny nedostatky v dodržování zásad poctivosti prodeje," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele ČOI zjistila v menším rozsahu.

V souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním nabyly právní moci ve druhém kvartále tři pokuty celkem za 175.000 Kč. Všechny se vztahovaly ke kontrolám provedeným v roce 2019.

Související

Více souvisejících

diskriminace čoi Obchody

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy