ČOI zabavila obří množství padělků, originály by stály přes 24 milionů

Česká obchodní inspekce (ČOI) zajistila ve třetím čtvrtletí přes 10.000 padělků spotřebního zboží, hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na víc než 24 milionů korun. Porušení ochranných známek zjistili kontroloři ve zhruba 16 procentech ze 312 kontrol. Proti minulému čtvrtletí to je mírný pokles.

Česká obchodní inspekce pravomocně dala 281 pokut za bezmála 4,6 milionu korun, a to za padělky i porušení dalších právních předpisů.

Od 1. července do konce září inspektoři ČOI v provozovnách a prodejních místech ověřovali, zda prodávající neporušují práva duševního vlastnictví. Ze 312 provedených kontrol zjistili inspektoři porušení právních předpisů v 234 případech, což činí 75 procent. U 48 kontrol objevili padělky, což je téměř 16 procent.

ČOI se s padělky nejčastěji setkává na hranicích s Německem a Rakouskem, kde stále fungují tržiště se stánky. V Praze se po uzavření holešovické tržnice podle inspektorů přesunul prodej a nabízení těchto výrobků na takzvané bleší trhy ve Vysočanech, které se konají o víkendech a svátcích.

Z hlediska sortimentu se nejčastěji prodávají padělky oděvů a textilních výrobků. Klesá počet zabavených audio výrobků - například kompaktní disky téměř mizí z trhu. Ze značek je nejvíce zabavených výrobků ochranných známek Adidas a Nike.

ČOI považuje počet padělků za stále vysoký, kontroly proto budou pokračovat i v příštím roce.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Padělky Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy