Continental Barum vyrobil méně pneumatik, než plánoval. Odbyt je kvůli koronakrizi slabší

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum vyrobil letos zhruba 16,56 milionu plášťů pro osobní vozy, což je o 3,5 milionu méně, než původně plánoval. Na poklesu výroby se podepsala podle zástupců společnosti pandemie koronaviru - na jaře byl menší odbyt, na podzim se firma potýkala s nedostatkem pracovníků.

Pokles byl i u výroby pneumatik pro nákladní auta, nebyl ale tak značný. Podnik jich vyrobil téměř 1,3 milionu oproti původně plánovaným 1,5 milionu, informovala dnes ČTK mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

"Letošní pandemie nemoci covid-19 zcela změnila plánovaný vývoj výhledu výrob a z důvodu ztráty odbytu nemohlo dojít k výrobě všech plánovaných plášťů ve všech výrobních segmentech. Jarní vlna téměř zastavila výrobu osobních plášťů. Přitom virus samotný se zaměstnanců tehdy téměř nedotknul. Na podzim byla situace odlišná, neboť poptávka dovolovala jet výrobě naplno, ale výrobní provozy se potýkaly s vyšší nemocností a absencí, a to nejen související s covidem-19," uvedla mluvčí.

Pro letošní rok měla firma v plánu vyrobit více než 20 milionů osobních plášťů. Celkově za celý kalendářní rok vyrobila přes 16,56 milionu osobních pneumatik. "Pro příští rok je momentálně naplánováno vyrobit 19 milionů osobních a vysokorychlostních plášťů," uvedla Feiferlíková.

Nepravidelné odstávky se dotkly i výroby nákladních a industriálních plášťů, také tam byla výroba nucena střídavě zastavovat a znovu se rozjížděla. Oproti původnímu plánu se vyrobilo o 14 procent nákladních plášťů méně a u industriálních o 19 procent, což v konečném důsledku nejsou podle mluvčí společnosti tak velká čísla. "V kategorii nákladních plášťů se celkem vyrobilo téměř 1,3 milionu kusů oproti původně 1,5 milionu plánovaných. Pro rok 2021 je plánováno vyrobit 1,5 milionu nákladních pneumatik, stejně jako tomu bylo pro tento rok. Původně bylo letos plánováno vyrobit 159.000 industriálních pneumatik. Ve finále to bylo o skoro 30.000 méně a pro příští rok je plánováno vyrobit 137.000 těchto speciálních a průmyslových plášťů," dodala mluvčí.

Koronavirová krize se dotkla i výroby vulkanizačních forem. Z plánovaného počtu 1300 vulkanizačních forem pro osobní pláště jich bylo vyrobeno pouze 1125 kusů. V podobném poměru poklesla i výroba lamel a modelů. Tuto část výrobního závodu čekají příští rok velké investice. "V roce 2021 nás čeká zahájení rekonstrukce naší hlavní budovy a přestěhování výroby modelů do haly vedlejší. To vše za plného provozu a standardního plnění našich činností či úkolů," uvedl ředitel Výroby forem Continental Ladislav Velič.

Společnost je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, pracuje v ní zhruba 5200 lidí. Continental Barum měl loni podobně jako o rok dříve tržby 55,8 miliardy korun. Zisk po zdanění klesl o 18 procent na 2,5 miliardy korun. Společnost je od roku 1993 součástí koncernu Continental.

Související

Letní pneumatiky

Dnes končí povinnost mít zimní pneumatiky, řidiči by ale zatím přezouvat neměli

Motoristům dnes končí povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Podle Besip by však řidiči neměli přezutí na letní gumy, které mají jiné vlastnosti než ty zimní, zbytečně uspěchat. Stále totiž přetrvává riziko mrazů, které by mohly motoristy na silnicích překvapit. Vhodná doba pro přechod na letní pneumatiky je podle expertů v případě dlouhodobých teplot nad sedm stupňů. V takovém případě by zase řidiči neměli otálet s přezutím auta. Dnes o tom informoval Besip.

Více souvisejících

pneumatiky Continental Barum Ekonomika otrokovice auto

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy