Covid-19 likviduje cestovních ruch: Z českých regionu bude nejvíc zasažena Praha

Propad cestovního ruchu kvůli koronaviru z tuzemských regionů nejvíce zasáhne Prahu. Spotřeba tu může klesnout o téměř 64 miliard korun a ohroženo je přes 36.600 pracovních míst. Hned po hlavním městě současná situace nejvíce postihne Karlovarský a Jihomoravský kraj. V obou regionech je ohroženo bezmála 14.000 pracovních pozic.

Vyplývá to z průzkumu, který pro státní agenturu CzechTourism, zpracovala společnost Economic Impact. Údaje má ČTK k dispozici.

V případě, že se současná opatření budou postupně uvolňovat do konce května a hranice se otevřou od června, Karlovarský kraj může v cestovním ruchu ztratit přes 8000 pracovních míst, spotřeba se propadne o devět procent. V Jihomoravském kraji je ohroženo přes 5700 pracovních pozic, spotřeba klesne o sedm procent. Praha a Karlovarský kraj jsou navíc vysoce závislé na zahraničních turistech a podle CzechTourism není jisté, zda se jim výpadek podaří nahradit domácími návštěvníky.

Domácí i zahraniční turisté loni v ČR za ubytování, jídlo, dopravu nebo vstupy do památek, na sportoviště, do kulturních a dalších zařízení utratili 300 miliard korun. "Pokud se povede rozpohybovat cestovní ruch před prázdninami, tak ekonomika přijde o 142 miliard a do státního rozpočtu přiteče o 60 miliard méně. Bohužel hrozí i ztráta 80 tisíc pracovních míst v cestovním ruchu," uvedl ředitel CzechTourism Jan Herget.

Pokud by se restrikce uvolňovaly do konce srpna, hranice se otevřely v září, spotřeba cestovního ruchu by se propadla o více než 200 miliard korun, státní rozpočet by ztratil 85 miliard korun. Ohroženo by bylo 140.000 pracovních míst. V případě uzavření hranic do konce prosince by až pětina podnikatelů v cestovním ruchu ukončila činnost.

Průzkum vyčíslil také dopady na stravovací zařízení, rekreační, kulturní, sportovní a další služby zábavního průmyslu. V případě uvolnění restrikcí do konce května by tato odvětví ztratila 46 miliard korun.

V cestovním ruchu je podle CzechTourism globálně ohroženo až 75 milionů pracovních míst, z toho v Evropě zhruba deset milionů. Z Evropy bude nejvíce zasaženo Německo, které by v turismu mohlo ztratit 1,6 milionu pracovních míst. Podle Oxford Economics by se světový trh cestovního ruchu mohl vrátit k číslům před vypuknutím pandemie až v roce 2023.

Související

Více souvisejících

cestovní ruch CzechTourism Praha Ekonomika Turisté Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy