COVID Kultura: Evropská komise schválila 900 milionů korun. Kdo může žádat o dotaci?

Evropská komise schválila 900 milionů korun na program COVID kultura. Ten má pomoci pořadatelům kulturních akcí, kteří je museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru zrušit. Evropská komise informaci zveřejnila na webu i twitteru pro hospodářskou soutěž. Organizátoři mohou o dotace z programu žádat od úterý.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zatím eviduje žádosti za 13,6 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Notifikací Evropskou komisí se program COVID kultura zařadil do skupiny, na kterou se vztahuje dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou je možné čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800.000 eur (asi 21,3 milionu Kč). Podle Filipové k pátečnímu večeru ministerstvo obdrželo 14 žádostí o dotaci z programu COVID kultura a dalších 32 je v systému rozpracovaných, uvedla.

#EUStateAid #StrongerTogether ?? Commission approves €34 million ?? Czech scheme to support cultural events' operators affected by #coronavirus outbreak https://t.co/irCvCpQ8Fc pic.twitter.com/vTgc3utvQc

— EU Competition (@EU_Competition) August 20, 2020

Žadatelé se musejí registrovat v informačním systému MPO. Mohou zde sledovat stav své žádosti, do uživatelské části bude doručen výsledek řízení. Změna stavu žádosti je zároveň zasílána na uvedenou e-mailovou adresu. Na webu mpo.cz/kultura byl měl být zveřejněn seznam podpořených projektů.

Program má kompenzovat pořadatelům kulturních akcí výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. V přímé souvislosti s vládními opatřeními musely být ale zrušeny nebo přesunuty. Mezi uznatelné výdaje patří ty, které byly vynaloženy marně a není možné je využít na jinou akci. Neuskutečněnou akcí se podle podmínek rozumí taková, která byla zrušena bez náhrady v daném kalendářním roce.

Žadatelé v programu mohou získat až polovinu uznatelných výdajů za zrušené či přesunuté akce. Maximální výše podpory činí pět milionů korun na žadatele. Na program COVID kultura, který připravilo MPO ve spolupráci s ministerstvem kultury, je vyčleněno 900 milionů korun.

O dotaci mohou žádat podnikatelé, kteří mají jako svou hlavní činnost pořádání či zajištění kulturních projektů, individuální umělci, dále také pořadatelé filmových, hudebních či výtvarných festivalů a přehlídek, hudební kluby, galerie, muzea nebo divadla. Nesměli však přerušit provozování živnosti ani jim nesměla být živnost pozastavena. Nesmějí mít také prodlevu v platbě závazků vybraným institucím splatných do 10. března. Například filmoví distributoři si stěžují, že jsou z programu vyloučeni, a žádají nápravu.

Zájemci o dotaci musejí doložit několik čestných prohlášení, uhrazené faktury, smlouvy či účetní doklady a další materiály. Veškeré potřebné formuláře a potvrzení žadatelé najdou v informačním systému.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

dotace evropská komise ministerstvo průmyslu Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy