ČR má obrovské výdaje kvůli covid-19. Hamáček je pro zvýšení rozpočtového schodku

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podpoří návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zvýšit kvůli dopadům šíření koronaviru schodek státního rozpočtu pro letošní rok na 300 miliard korun. Řekl to dnes novinářům po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu. Ministryně navrhne další zvýšení schodku na dnešním jednání vlády.

Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

"Já jsem od začátku říkal, že ta reakce na ekonomické propady a dopady epidemie musí být dostatečně robustní a razantní," uvedl Hamáček. Stát má podle něj obrovské výdaje spojené s nákazou covid-19 a peníze je potřeba získat. Na vládě bude proto pro návrh hlasovat. "Ale jde nám o to, aby se ty prostředky, které se tímto způsobem vygenerují, tak aby také velmi rychle odešly k těm, kteří je potřebují," dodal ministr.

Hamáček chce více diskutovat o programech COVID s ministerstvem průmyslu a obchodu, protože podle něj není míra úspěšnosti žadatelů o podporu taková, jakou by v době nákazy očekával. Podle vyjádření ředitele odboru strategie a marketingu Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Michala Pluty z konce minulého týdne byla většina žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID I pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem zamítnuta. Program COVID II, do kterého byly zapojeny komerční banky, si ale již vede lépe.

Program COVID připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČMZRB, která za půjčky podnikatelům ručí až do výše 80 procent. Maximální délka záruky bude tři roky. V první vlně banka přijala přes 3200 žádostí přesahujících deset miliard korun. V pokračování programu obdržela 5900 žádostí v objemu 19 miliard korun. Živnostníci a malí a střední podnikatelé mohli žádat o bezúročné půjčky do 15 milionů korun.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Jan Hamáček Vláda ČR Ministerstvo financí Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 43 minutami

před 47 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy