CRIF: V únoru klesl počet firemních bankrotů o šest na 52

V únoru bylo v Česku vyhlášeno 52 bankrotů obchodních společností, což bylo o šest méně než v lednu. Rovněž bylo vyhlášeno 735 bankrotů podnikatelů, o dva více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziměsíčně zvýšil o šest na 84. V případě podnikatelů stoupl o 182 na 823.

"Měsíční počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se v posledních měsících ustálil kolem 700 bankrotů. To je přibližně o 200 bankrotů méně než v prvních několika měsících po zavedení nových pravidel oddlužení, která začala platit loni v červnu," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V únoru tohoto roku bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (deset), ve zpracovatelském průmyslu (sedm) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (šest). Pouze jeden bankrot byl vyhlášen v informačních a komunikačních činnostech či ve vzdělávání, sociální a zdravotní péči.

Z pohledu krajů bylo v únoru nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v Praze (24 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (šest). Žádný bankrot nebyl naopak vyhlášen v Jihočeském kraji a ve Zlínském kraji.

V únoru tohoto roku bylo nejvíce bankrotů podnikatelů vyhlášeno v obchodu (168), ve stavebnictví (164) a ve zpracovatelském průmyslu (94). Nejméně jich bylo zaznamenáno v odvětví informační a komunikační činnosti (čtyři), v rozvodu vody, plynu a elektřiny (šest) a ve vzdělávání, zdravotní a sociální péči (osm).

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v únoru vyhlášeno v Ústeckém kraji (91), v Moravskoslezském kraji (82) a v Středočeském kraji (81). Nejméně bankrotů bylo naopak vyhlášeno v Karlovarském kraji (22), na Vysočině (29) a ve Zlínském kraji (35).

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy