ČSA budou zřejmě propouštět ve velkém, o práci by mohly přijít stovky lidí

České aerolinie (ČSA) čeká zřejmě velké propouštění. O práci by mohlo přijít až 60 procent lidí. Ve společnosti nyní pracuje kolem 700 zaměstnanců.

Podle odborů by propouštění mohlo být i projevem zatím neúspěšných jednání skupiny Smartwings, do níž ČSA patří, o pomoci státu. Jednou z podmínek státní pomoci totiž bylo zachování současného počtu zaměstnanců. 

"První jednání proběhla, zatím čekáme na další informace. Bylo nám sděleno, že firma bude potřebovat podstatně méně lidí," řekla serveru zdopravy.cz předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Jednání potvrdil i Pavel Sokolík z Odborového svazu zaměstnanců letectví.

"Od ČSA jsme se dozvěděli, že si nebudou moci dovolit tolik zaměstnanců," řekl ČTK. Podle něj bude propouštění plošné, dotkne se tak posádek letadel i pozemního personálu. Přesná čísla zatím Sokolík nezná, v pondělí by mělo být propuštěno asi 29 zaměstnanců. Hlavní vlna propouštění je však zřejmě plánována na příští měsíce.

Vedení letecké skupiny teď jedná s vládou o poskytnutí státní garance za komerční úvěr. Měl by být kolem 800 milionů Kč. Jednou z podmínek státní pomoci, které prezentoval Havlíček, ovšem mělo být udržení zaměstnanců. Těch ve skupině Smartwings pracuje kolem 2500.

Související

Více souvisejících

ČSA propouštění Ekonomika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 27 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy