Čtvrtině firem a živnostníků v ČR hrozí kvůli koronaviru konec, odhalil průzkum

Až čtvrtině firem a živnostníků hrozí kvůli koronaviru a s ním souvisejícími opatřeními vlády likvidace. Pětina podniků musela zcela zastavit provoz. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu klubu Českého podnikání organizovaného agenturou Communa, která pořádá soutěže Firma roku a Živnostník roku nebo průzkum Město pro byznys. Průzkumu se zúčastnila ve dnech 26. a 27. března asi stovka účastníků soutěží Firma roku a Živnostník roku.

Vláda kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března zavřela sportoviště, posilovny, wellness zařízení, hudební a společenské kluby, restaurace i část obchodů, zakázala cesty do ciziny i omezila volný pohyb. Asi polovina firem a podnikatelů oslovených v průzkumu svůj provoz v souvislosti s opatřeními částečně omezila a pětina úplně zastavila. "Čtvrtina firem a živnostníků se již teď podle svých slov velmi přiblížila k likvidaci," sdělili autoři průzkumu.

Méně než pětina účastníků průzkumu si myslí, že by dokázala přečkat nynější situaci déle než tři měsíce, aniž by musela začít propouštět. Zhruba procento oslovených už zaměstnance propouští a více než pětina k tomu bude muset sáhnout nejpozději za měsíc. Dva měsíce vydrží bez propouštění 15 procent podniků.

Většina oslovených podnikatelů si myslí, že podnikání by pomohlo udržet snížení, nebo odpuštění odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Zhruba polovina by uvítala i přímou finanční podporu od státu. Zákony, které umožňují odpustit živnostníkům část odvodů, už byly schváleny. Stát také nabídl bezúročné půjčky nebo přímou finanční podporu živnostníkům a ministerstvo financí navrhuje půlroční moratorium na splácení hypoték a úvěrů.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy živnostníci Ekonomika průzkumy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 44 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy