Čtyři pětiny zaměstnanců nemohou pracovat z domova

Téměř čtyři pětiny (79 procent) zaměstnanců v Česku nemají možnost pracovat z domova. Ať již proto, že firmy svůj provoz takové možnosti nepřizpůsobily, nebo protože povaha jejich činnosti práci z domova neumožňuje. Jde například o pracovníky ve výrobě a stavebnictví, řidiče nebo lékaře. Pro většinu firem by tak případná karanténa v souvislosti s šířením koronaviru představovala vážný problém. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, která poskytuje služby na pracovním trhu.

Právě práce z domova je přitom nejčastějším opatřením firem pro zaměstnance, kteří byli v rizikových oblastech. Například Vodafone po vzoru mateřské Vodafone Group zakázal cestování do rizikových oblastí a zavedl domácí karanténu v délce 14 dní, pokud se zaměstnanec vrátí ze severní Itálie. "To ale pro fungování firmy není problém, práce z domova je ve Vodafonu zcela běžná. V návaznosti na zprávy z poboček Vodafonu v jiných zemích se ale přesto připravujeme i na další krizové scénáře, například omezení provozu, což už se dotklo společnosti Vodafone Italia," uvedl mluvčí Ondřej Luštinec.

Podle analytika LMC Tomáše Ervína Dombrovského firmy, které práci z domova umožňují, fungují v pružnějším režimu, ale zároveň ještě zcela neodbouraly potřebu setkávání naživo. Případná karanténa by proto zkomplikovala situaci i u nich. Mohla by ale k zavedení práce z domova přimět i ty firmy, které s touto možností váhají.

"Ekonomické dopady případných opatření souvisejících s koronavirem je těžké vyčíslit a záležely by na rozsahu případné karantény. Mohly by ale znamenat dramatický pokles produkce, jak vidíme v Číně," podotkl Dombrovský.

Pokles produkce v Číně se v Česku projevuje zatím jen omezeně. Velcí prodejci počítačů a elektroniky mají dostatečné zásoby a výpadky očekávají až v řádu týdnů nebo měsíců. Aktuálně se potýkají hlavně s nedostatkem respirátorů a gelových desinfekcí. "Menší firmy dovážející hardwarové komponenty z Číny, z řad našich klientů, se potýkají s výpadkem dodávek zhruba několika týdnů, a hlavně situace v továrnách a distribučním řetězci stále prý není na původním stavu. Není tedy úplně jasné, kdy se opět obnoví. Problematika koronaviru tedy určitě české firmy ovlivňuje a způsobuje jim problémy," řekl ČTK ředitel IT společnosti Coding Bear Miroslav Fuksa.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2700 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ale zaznamenaly i další evropské země včetně Německa, Francie a Británie. V Česku koronavirus zatím zaznamenán nebyl.

Související

Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

zaměstnání nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 9 minutami

před 35 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy