Čtyři pětiny zaměstnanců nemohou pracovat z domova

Téměř čtyři pětiny (79 procent) zaměstnanců v Česku nemají možnost pracovat z domova. Ať již proto, že firmy svůj provoz takové možnosti nepřizpůsobily, nebo protože povaha jejich činnosti práci z domova neumožňuje. Jde například o pracovníky ve výrobě a stavebnictví, řidiče nebo lékaře. Pro většinu firem by tak případná karanténa v souvislosti s šířením koronaviru představovala vážný problém. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, která poskytuje služby na pracovním trhu.

Právě práce z domova je přitom nejčastějším opatřením firem pro zaměstnance, kteří byli v rizikových oblastech. Například Vodafone po vzoru mateřské Vodafone Group zakázal cestování do rizikových oblastí a zavedl domácí karanténu v délce 14 dní, pokud se zaměstnanec vrátí ze severní Itálie. "To ale pro fungování firmy není problém, práce z domova je ve Vodafonu zcela běžná. V návaznosti na zprávy z poboček Vodafonu v jiných zemích se ale přesto připravujeme i na další krizové scénáře, například omezení provozu, což už se dotklo společnosti Vodafone Italia," uvedl mluvčí Ondřej Luštinec.

Podle analytika LMC Tomáše Ervína Dombrovského firmy, které práci z domova umožňují, fungují v pružnějším režimu, ale zároveň ještě zcela neodbouraly potřebu setkávání naživo. Případná karanténa by proto zkomplikovala situaci i u nich. Mohla by ale k zavedení práce z domova přimět i ty firmy, které s touto možností váhají.

"Ekonomické dopady případných opatření souvisejících s koronavirem je těžké vyčíslit a záležely by na rozsahu případné karantény. Mohly by ale znamenat dramatický pokles produkce, jak vidíme v Číně," podotkl Dombrovský.

Pokles produkce v Číně se v Česku projevuje zatím jen omezeně. Velcí prodejci počítačů a elektroniky mají dostatečné zásoby a výpadky očekávají až v řádu týdnů nebo měsíců. Aktuálně se potýkají hlavně s nedostatkem respirátorů a gelových desinfekcí. "Menší firmy dovážející hardwarové komponenty z Číny, z řad našich klientů, se potýkají s výpadkem dodávek zhruba několika týdnů, a hlavně situace v továrnách a distribučním řetězci stále prý není na původním stavu. Není tedy úplně jasné, kdy se opět obnoví. Problematika koronaviru tedy určitě české firmy ovlivňuje a způsobuje jim problémy," řekl ČTK ředitel IT společnosti Coding Bear Miroslav Fuksa.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2700 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ale zaznamenaly i další evropské země včetně Německa, Francie a Británie. V Česku koronavirus zatím zaznamenán nebyl.

Související

Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

zaměstnání nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

před 32 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy