Czech Top 100: Největší tržby měla loni Škoda Auto, následují EPH a ČEZ

Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy Kč). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.

Do první pětice firem se probojovala tchajwanská společnost Foxconn CZ, která v loňském roce vytvořila tržby 152,4 miliardy korun. Skončila tak na pátém místě těsně za čtvrtým Agrofertem s tržbami 162 miliard korun. Do první desítky dále patří společnosti Unipetrol, Hyundai Motor Manufacturing Czech, Alpiq Energy SE, Moravia Steel a Continental Barum.

Součet loňských tržeb deseti největších firem ze žebříčku Czech Top 100 činí 1,689 bilionu korun. To je o 184 miliard více než v roce 2018. V roce 2009, kdy v ČR propukla ekonomická krize, měla první desítka firem celkové tržby 921,3 miliardy korun. Za deset let tedy nastal růst tržeb o více než čtyři pětiny.

Zatímco hrubý domácí produkt ČR dosáhl v loňském roce 5,749 bilionu korun, sto největších firem ze žebříčku Czech Top 100 vytvořilo ve stejném období tržby 3,464 bilionu korun.

Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru se vyhodnocování výsledků firem zpozdilo. Samotné účetní výsledky za rok 2019 ještě nebyly ovlivněny pandemií, takže mnohé firmy překonaly rekordní tržby z roku 2018. V roce 2020 však lze očekávat, že se výsledky mnohých firem prudce zhorší, což může zamíchat celým žebříčkem.

Související

Kromě nejvyspělejších technologií, známých z vozů vyšších tříd, je Škoda Scala také ukázkou dalšího vývoje designového jazyka značky Škoda. Jako první model značky Škoda v Evropě bude mít novinka na pátých dveřích nápis Škoda

100 nejlepších firem v Česku: Anketu opět vyhrála Škoda Auto

Soutěž Českých 100 nejlepších po jedenácté vyhrála společnost Škoda Auto. Na dalších dvou místech se stejně jako loni umístily energetická společnost ČEZ a pojišťovna Kooperativa. O výsledcích 25. ročníku soutěže dnes ČTK informovala společnost Comenius, která soutěž pořádá.
Agrofert

Czech Top 100: Tržby nejúspěšnějších českých firem překonaly tři biliony, Křetínský poráží Agrofert

Tržby stovky nejúspěšnějších českých firem loni poprvé překonaly tři biliony korun. V roce 2017 to bylo 2,63 bilionu korun. Jejich zisky loni meziročně vzrostly o 12,3 procenta na 209,6 miliardy korun. Nejvyšší příčku žebříčku Czech Top 100 opět obsadila Škoda Auto, automobilka zvítězila v žebříčcích nejvyšších tržeb i nejvyšších zisků. Na tiskové konferenci to dnes uvedli organizátoři. Stupně vítězů opustil Agrofert, který v roce 2017 vložil současný premiér Andrej Babiš (ANO) do svěřenských fondů. Nahradil ho Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského. Agrofert je největším zaměstnavatelem v Česku.

Více souvisejících

Czech Top 100 Škoda EPH ČEZ Agrofert firmy tržby Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy