Státní agentury se asi přestěhují, ministerstvo se pře s Hospodářskou komorou

Agentury CzechTrade a CzechTourism se pravděpodobně přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Informace vyplývají z materiálů k vládnímu bodu pondělního programu jednání kabinetu. Hospodářská komora dnes označila navrhované spojení státních agentur za "výkřik do tmy". Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v reakci označil její vyjádření za velmi překvapivé.

Cílem projektu užšího propojení agentur je podle ministerstva mimo jiné nabídnout podnikatelům služby státních institucí na jednom místě. Projekt počítá také se sloučením agentur CzechTrade a CzechInvest. Havlíček proto musí připravit návrh novely zákona o podpoře malého a středního podnikání.

Plánované spojení agentur dnes ostře zkritizovala Hospodářská komora (HK). "Projekt synergie, tedy sloučení státních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism, kterým se v pondělí zabývá vláda, bude místo revoluční změny podpory podnikání a exportu pouhým sestěhováním těchto subjektů bez zásadních změn a důkladného auditu jejich fungování," uvedla komora v dnešní tiskové zprávě.

Vládní materiál podle ní například vůbec neřeší roztříštěné řízení podpory zahraničního obchodu tuzemských firem v zahraničí. "Hospodářská komora proto na základě zpětné vazby od podnikatelů, kterou průběžně monitoruje, prosazuje, aby podporu zahraničního byznysu řídily výhradně ekonomické sekce českých velvyslanectví," sdělila komora. Dodala, že vládní materiál navíc nemohla oficiálně připomínkovat.

Havlíček výtky odmítá, vyjádření komory má za velmi překvapivé. Podle něj byla o sestěhování agentur CzechTrade a CzechTourism informována na poslední Radě pro exportní strategii, která koncepci sestěhování agentur přijala. "Návrh HK, aby podporu zahraničního byznysu řídily výhradně ekonomické sekce českých velvyslanectví, je naprosto skandální. HK fakticky navrhuje likvidaci dvacet let budované sítě CzechTrade na podporu malých a středních exportérů," sdělil dnes ČTK Havlíček. "Kategoricky říkám, že to nepřipadá v úvahu a překvapuje mě, že někdo, kdo tvrdí, že hájí zájmy malých a středních podniků s tím může vůbec přijít," dodal.

MPO dříve jako nové sídlo agentur uvádělo komerční objekt MayHouse na Pankráci. Po porovnání obou variant ale vyšla budova ve Štěpánské jako nákladově výhodnější a navíc trvalé řešení. Sestěhování musí schválit vláda.

Vytvoření ústředí státních agentur ve Štěpánské by mělo podle odhadů uspořit 33,8 milionu korun za deset let. V případě budovy MayHouse by naopak šlo o zvýšení výdajů o 89,1 milionu korun za stejné období. Ve Štěpánské kromě CzechInvestu sídlí Česká obchodní inspekce. Její zaměstnanci by se měli přesunout do státní budovy Dittrichova a Gorazdova místo pracovníků CzechTrade a MPO. Sídlo agentur bude pojmenováno Czech House.

Pro případ společného působení agentur ve Štěpánské by byla nutná rekonstrukce budovy. Plánována je delší dobu a bude hrazena z Fondu reprodukce dlouhodobého majetku. V letošním roce by měla začít také oprava objektu v Dittrichově ulici.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR czechinvest CzechTourism CzechTrade hospodářská komora Praha Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) ministerstvo průmyslu Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 10 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy