Další zadlužování zamítnuto. V Senátu neprošel vládní návrh na zvýšení strukturálního schodku

Senát zamítl vládní návrh, který měl zvýšit strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Podle vlády má tato protikrizová změna za cíl umožnit sestavení státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí by díky ní mohlo zvýšit výdajové limity v sektoru veřejných institucí. Do roku 2027 se má schodek zase postupně snižovat.

Dva senátní výbory doporučily novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti zamítnout a plénum dnes tento návrh schválilo. Pro zamítnutí hlasovalo 33 ze 40 přítomných senátorů. Zákon tak bude muset znovu posoudit Sněmovna, a to možná už příští úterý.

Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) argumentuje mimo jiné tím, že by jinak musela seškrtat výdaje, nebo naopak zvýšit daně v rozsahu 150 miliard korun. Zvýšení daní však dnes před senátory odmítla. Odpůrci návrhu tvrdí, že rozvolnění limitů třeba právě v případě pandemie umožňuje už současný zákon. Ministryně tvrdí, že toto opatření by šlo použít pouze na letošní rok, a nikoli už na roky další.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová označila před senátory návrh mimo jiné za nehorázný bianco šek na sedm let, který může z dlouhodobého pohledu ohrozit důvěryhodnost ČR na finančních trzích. Někteří senátoři vyčítali vládě, že si v době růstu nevytvořila rezervy. Kritizovali ji za neodpovědnost. Senátor vládního hnutí ANO Jaroslav Větrovský naopak připomínal, jak se v minulých letech zvyšovaly platy, důchody i příjmy samospráv.

❌ Horní komora odmítla vyšší zadlužování. Novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti doporučily zamítnout také dva senátní výbory a plénum dnes svým rozhodnutím tato doporučení stvrdilo. O zákonu bude znovu jednat @snemovna. #SchuzeSenatu https://t.co/ThqgWhY2eQ

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) April 17, 2020

Předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS) považuje za obrovskou chybu, neseriózní a chybné, že návrh vláda neprobrala s Národní rozpočtovou radou. Ministryně vysvětlovala, že zákony vláda přijímala pod časovým tlakem a reakce byla nutná v řádu hodin.

"Není to dobrý krok dobrým směrem," řekla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL). O bianco šeku, který by uvedl zemi v budoucnu do problémů, hovořil i místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). "Obávám se, že mluvit vážně s touto vládou o rozpočtové odpovědnosti prostě není možné," prohlásil Tomáš Jirsa (ODS).

Ministryně financí řekla, že je připravena dál bojovat za tuto novelu. Je přesvědčena o tom, že se díky změně zákona podaří vyvést zemi z krize. Zdůrazňovala, že na straně příjmů bude v rozpočtu v příštím roce chybět 140 miliard korun. Řekla také, že ještě nikdy nenastala takováto krize, kdy stát ze dne na den vypnul ekonomiku.

Schillerová také uvedla, že se státní dluhopisy prodávají s průměrným úrokem 1,2 procenta a že zájem o ně je překvapující. "Je to dáno promyšlenou a kvalitní fiskální politikou za posledních šest let," prohlásila.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Senát ČR

Senát schválil přísnější pravidla pro držení zbraní

Senát schválil ve středu nový zákon o zbraních a střelivu, kterým se zpřísní pravidla pro prodejce a držitele zbraní. Prodejci budou muset například hlásit podezřelé obchody, zatímco pro držitele zbraní se zkracuje lhůta absolvování povinných lékařských prohlídek, a to z původních deseti na pět let.

Více souvisejících

Senát ČR státní rozpočet Alena Schillerová Jan Horník (STAN) Tomáš Jirsa (senátor ODS) Ekonomika Vláda ČR Národní rozpočtová rada státní dluh

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 33 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy