Daňový balíček vyvolal kritiku opozice, vláda prý jen lepí díry v rozpočtu

Vládní daňový balíček, který především zvyšuje spotřební daň z lihu a tabákových výrobků, vyvolal při dnešním projednávání ve sněmovním rozpočtovém výboru opět kritiku opozičních poslanců. Vyčítají vládě hlavně to, že hledá jen nové příjmy do rozpočtu.

Piráti a komunisté budou chtít vyřadit z předlohy návrh na zdanění plynu pro domovní kotelny, Piráti i Starostové chtějí ponechat poplatek za vklad do katastru nemovitostí na současné tisícikoruně, zatímco vláda ho kvůli inflaci a vyšší administrativě navrhuje zdvojnásobit. Výbor dnes jednání podle dostupných informací přeruší a vrátí se k němu za dva týdny.

Například spotřební daň z lihu má příští rok v případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzrůst z 57 korun na 64,50 Kč, spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout zhruba o desetinu.

Hlavním cílem zvýšení spotřebních daní je podle vlády omezení dostupnosti cigaret a alkoholu. Vláda argumentuje hlavně tím, že díky růstu mezd a životní úrovně jsou tyto látky více dostupné. Záměr daňových změn zasáhne ale i hazard nebo pojišťovny. Má také zdanit plyn pro vytápění v domovních kotelnách.

Náměstek ministryně financí Stanislav Kouba řekl členům výboru, že hlavním motivem předlohy je omezit prostřednictvím daňových nástrojů spotřebu produktů a služeb, které vykazují známky návykovosti. Uvedl také, že kdyby stát nezvýšil spotřební daň u cigaret, nebude Česko plnit ani požadavek směrnice EU na minimální hodnoty spotřební daně. "Takže nějaké zvýšení je nutné," poznamenal.

"Lepíte nějaké díry v rozpočtu," prohlásil například Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že by argumentace vlády byla férová, kdyby toto daňové navýšení vyrovnala snížením jiných daní. Podle Věry Kovářové (STAN) se dá návrh daňového balíčku popsat heslem "Potřebujeme nové příjmy".

Jan Skopeček (ODS) řekl, že vláda hraje s veřejností falešnou hru. Poukazoval na to, že s navrhovanými vyššími příjmy počítá už návrh státního rozpočtu na příští rok, i když daňový balíček ještě není schválen.

První rozpočtový výbor po vládních a sněmovních prázdninách a prvním bodem je vládní návrh zákona zvyšující daně (tzv. sazbový balíček). Jde o návrh vlády, která do kamer tvrdí, že daně nezvyšuje. Už připravujeme pozměňovací návrhy daně naopak snižující.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) September 4, 2019

Poslanec hnutí ANO Pavel Juříček však opozičním poslancům vzkázal, ať si vzpomenou, jak se chovají, kdy se jedná například o školství, důchodech a zdravotnictví.

Část kritiky směřovala i na plánovanou změnu zdanění technických rezerv pojišťoven. Česká asociace pojišťoven se už dříve obrátila na poslance s výzvou, aby tento návrh odmítli. Přijetí návrhu by podle asociace mělo vážné negativní dopady na klienty, na stabilitu sektoru i na jeho budoucí vývoj. Podle Kalouska je to nejnebezpečnější součást předlohy a současně návod, jak zvýšit odtok peněz do zahraničí. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve řekla, že navržený systém do značné míry omezuje možnosti daňové optimalizace pojišťoven prostřednictvím rezerv.

Nově by podle vládního návrhu měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví na základě evropské směrnice Solvency 2. Rozdíl mezi touto úrovní rezerv a dosavadními účetními rezervami pojišťoven bude předmětem zdanění. Podle dřívějšího vyjádření asociace by šlo o jednorázový náklad kolem deseti miliard korun.

Pokud jde o zvýšení spotřební daně z lihu, má vzrůst v případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin již dříve uvedla, že v takovém případě by láhev alkoholu zdražila o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká. Unie již dříve uvedla, že zvýšení daně spíše než k vyššímu výběru přispěje k růstu černého trhu. Hrozí podle ní opakování metanolové aféry.

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly podle návrhu stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby o 5,40 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Související

Více souvisejících

Daně Poslanecká sněmovna Jan Skopeček (ODS) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy