Data v evidenci účtů by se mohla rozšířit. Zákon nahrává Babišovi, tvrdí TI

Data shromažďovaná v centrální evidenci účtů se rozšíří o údaje o bezpečnostních schránkách a zároveň je budou do evidence zasílat poskytovatelé platebních služeb, kteří vedou účty. Vyplývá to z novely zákona proti praní špinavých peněz. Normu v pondělí projedná vláda společně s návrhem zákona o evidenci skutečných majitelů firem, který vypracovalo ministerstvo spravedlnosti.

Oba zákony společně podle ministerstva financí zavádí do českého právního řádu požadavky směrnice EU na opatření proti praní špinavých peněz.

Zákony měla vláda na programu už 16. března, jejich projednání ale přerušila. Návrh zákona o evidenci skutečných majitelů firem by podle organizace Transparency International (TI) mohl pomoci premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o jeho údajný střet zájmů.

Změna pravidla pro určování skutečného majitele svěřenského fondu se v novele objevila po připomínkovém řízení na konci roku 2019 na návrh ministerstva financí vedeného @alenaschillerov (za ANO), upozornila začátkem roku TI.

— Transparency International ?? (@Transparency_CZ) May 31, 2020

"Návrh zákona se předkládá zejména z důvodu nutnosti implementovat unijní právo do českého právního řádu v oblasti boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Obsahem návrhu jsou rovněž změny reagující na požadavky vyplývající z potřeb praxe v oblasti boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu a v oblasti hazardních her," uvedlo MF ke svému návrhu.

Centrální evidenci účtů spravuje ČNB. Obsahuje všechny účty, které vedou české banky a záložny svým klientům. Cílem evidence je boj s daňovými úniky a financováním terorismu. Databáze neobsahuje informace o zůstatcích na účtech.

V případě hazardních her návrh zpřesňuje úpravu rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách a také výkaznictví v hazardních hrách. Dále mění podmínky u zásahů do zařízení, prostřednictvím kterých jsou provozovány hazardní hry.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš transparency international zákony praní špinavých peněz Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy