Davy na otevření pražských obchodních center nečekaly, IKEA omezila kapacitu

Davy na otevření pražských obchodních center dnes ráno nečekaly. Lidé, kteří po zahájení provozu přišli, mířili hlavně do salonů krásy, pro vánoční dekorace nebo do kaváren. Přestože v nákupních centrech musejí nadále zůstat zavřené dětské koutky, mezi prvními do vybraných center dorazili rodiče s malými dětmi, zjistila zpravodajka ČTK na místě.

V pražské Galerii Butovice začal provoz klidně, v obchodech téměř žádní zákazníci nebyli. Prodejci je vesměs s úsměvem vyhlíželi před prodejnami.

Větší pohyb byl v nedaleké Metropoli Zličín. Před centrem lidé vybírali vánoční stromky či jmelí. Uvnitř centra měli plné ruce práce manikérky, kadeřnice a holiči. Více zákazníků bylo v prodejně s bytovými a dekoračními předměty. U vstupů do všech obchodů visí informace, kolik lidí v ní může najednou nakupovat. Vláda stanovila limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Do menších prodejen se tak zpravidla vejde kolem deseti lidí, do těch větších je to až kolem stovky zákazníků.

Větší ruch byl hodinu po otevření u obchodního domu IKEA na Zličíně, kdy se v něm podle informací na webu společnosti nacházelo kolem 800 zákazníků. IKEA omezila kapacitu svých poboček, konkrétně na Zličíně může v jednu chvíli nakupovat nejvýš 1050 lidí. Nábytkářský řetězec zákazníky vyzval, aby přicházeli hlavně za cílenými nákupy, pokud možno bez dětí. Stejně jako do obchodních center ale i tam přišlo mnoho rodičů s dětmi.

Žádné větší fronty zatím nevznikají ani v dalším pražském obchodním domě Arkády Pankrác. "Už v ranních hodinách jsme zaznamenali zvýšenou návštěvnost centra, parkoviště bylo velmi brzy téměř zaplněné. Na druhou stranu ale vše funguje tak, jak má, a to i díky opatřením, která jsme udělali před otevřením. Jednotliví nájemci jsou jednak dobře připraveni a vše zvládají, organizují si počty zákazníků v provozovnách a prodejnách. Pomáhá i navýšená kapacita ostrahy, jejíž pracovníci kontrolují dodržování rozestupů, nošení roušek a používání dezinfekce na všech patrech našeho centra," uvedla ředitelka centra Denisa Gálová.

Na Sofijském náměstí v pražských Modřanech stála dopoledne fronta asi 20 lidí před prodejnou sítě Pepco, která nabízí oblečení a výrobky pro domácnost. "Jdu se podívat na nějaké zimní oblečení pro malého syna, mají je tady často levné," řekla ČTK zákaznice Jitka. U dalších dosud zavřených obchodů na náměstí se fronty netvořily.

Všechny obchody se dnes po zhruba šestitýdenní nucené pauze mohly znovu otevřít. V prodejnách platí omezení počtu zákazníků na plochu, jídelní zóny v obchodních centrech mohou fungovat jen pro výdej občerstvení s sebou. V obchodech platí povinnost nošení roušek, dodržování dvoumetrových rozestupů a u vstupů je žádána dezinfekce rukou.

Kromě obchodů mohly dnes fungování obnovit i služby, hotely pro rekreační účely, v omezeném režimu i restaurace. Otevřela i fitness centra, bazény, wellness a sauny.

Související

Více souvisejících

Obchody Praha Ekonomika Ikea nákupy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy