Davy na otevření pražských obchodních center nečekaly, IKEA omezila kapacitu

Davy na otevření pražských obchodních center dnes ráno nečekaly. Lidé, kteří po zahájení provozu přišli, mířili hlavně do salonů krásy, pro vánoční dekorace nebo do kaváren. Přestože v nákupních centrech musejí nadále zůstat zavřené dětské koutky, mezi prvními do vybraných center dorazili rodiče s malými dětmi, zjistila zpravodajka ČTK na místě.

V pražské Galerii Butovice začal provoz klidně, v obchodech téměř žádní zákazníci nebyli. Prodejci je vesměs s úsměvem vyhlíželi před prodejnami.

Větší pohyb byl v nedaleké Metropoli Zličín. Před centrem lidé vybírali vánoční stromky či jmelí. Uvnitř centra měli plné ruce práce manikérky, kadeřnice a holiči. Více zákazníků bylo v prodejně s bytovými a dekoračními předměty. U vstupů do všech obchodů visí informace, kolik lidí v ní může najednou nakupovat. Vláda stanovila limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Do menších prodejen se tak zpravidla vejde kolem deseti lidí, do těch větších je to až kolem stovky zákazníků.

Větší ruch byl hodinu po otevření u obchodního domu IKEA na Zličíně, kdy se v něm podle informací na webu společnosti nacházelo kolem 800 zákazníků. IKEA omezila kapacitu svých poboček, konkrétně na Zličíně může v jednu chvíli nakupovat nejvýš 1050 lidí. Nábytkářský řetězec zákazníky vyzval, aby přicházeli hlavně za cílenými nákupy, pokud možno bez dětí. Stejně jako do obchodních center ale i tam přišlo mnoho rodičů s dětmi.

Žádné větší fronty zatím nevznikají ani v dalším pražském obchodním domě Arkády Pankrác. "Už v ranních hodinách jsme zaznamenali zvýšenou návštěvnost centra, parkoviště bylo velmi brzy téměř zaplněné. Na druhou stranu ale vše funguje tak, jak má, a to i díky opatřením, která jsme udělali před otevřením. Jednotliví nájemci jsou jednak dobře připraveni a vše zvládají, organizují si počty zákazníků v provozovnách a prodejnách. Pomáhá i navýšená kapacita ostrahy, jejíž pracovníci kontrolují dodržování rozestupů, nošení roušek a používání dezinfekce na všech patrech našeho centra," uvedla ředitelka centra Denisa Gálová.

Na Sofijském náměstí v pražských Modřanech stála dopoledne fronta asi 20 lidí před prodejnou sítě Pepco, která nabízí oblečení a výrobky pro domácnost. "Jdu se podívat na nějaké zimní oblečení pro malého syna, mají je tady často levné," řekla ČTK zákaznice Jitka. U dalších dosud zavřených obchodů na náměstí se fronty netvořily.

Všechny obchody se dnes po zhruba šestitýdenní nucené pauze mohly znovu otevřít. V prodejnách platí omezení počtu zákazníků na plochu, jídelní zóny v obchodních centrech mohou fungovat jen pro výdej občerstvení s sebou. V obchodech platí povinnost nošení roušek, dodržování dvoumetrových rozestupů a u vstupů je žádána dezinfekce rukou.

Kromě obchodů mohly dnes fungování obnovit i služby, hotely pro rekreační účely, v omezeném režimu i restaurace. Otevřela i fitness centra, bazény, wellness a sauny.

Související

Více souvisejících

Obchody Praha Ekonomika Ikea nákupy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy