Deloitte: Ztráta z měsíčního nouzového režimu může být 66 miliard korun

Pokud bude ekonomika fungovat měsíc v nouzovém režimu, mohou ztráty dosáhnout 0,8 až 1,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP), tedy až 66 miliard korun. Vyplývá to z výpočtů hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka. Hrubý domácí produkt ČR pro letošní rok odhaduje v běžných cenách na zhruba šest bilionů korun. Solidním výsledkem tak letos může podle Marka být stagnace ekonomiky.

"Současná situace ve společnosti a v ekonomice je v novodobé historii Česka bezprecedentní. Dosud žádná krize, recese, nebo reforma nedokázaly takovým způsobem ochromit ekonomiku jako koronavirus a nezbytná preventivní opatření," uvedl Marek.

Odvětví, která jsou výrazně paralyzována, tedy například sport, kultura, školství, knihovny, letecká doprava, stravování a ubytování nebo cestovní kanceláře, se na ekonomice podle Marka podílí osmi až devíti procenty. Ostatní odvětví pak negativně zasáhlo zrušení výuky na školách. V Česku je zhruba milion rodin s dětmi do 12 let a přibližně 600.000 rodin spoléhá na to, že děti v tomto věku chodí do školy.

"Nyní ale musí jeden z rodičů zůstat doma. Částečně situaci zachraňují prarodiče a možnost práce z domova. Přesto ale může být pět až deset procent zaměstnanců a podnikatelů vyřazeno nebo výrazně omezeno v pracovní činnosti," uvedl Marek. Další ztráty podle něj může přinést panika a strach ochromující spotřebu domácností a firemní investice.

Proto také již letos podle něj při zvážení možných dopadů koronaviru a preventivních opatření může být solidním výsledkem stagnace české ekonomiky. "Stagnace je nyní základním, pozitivním scénářem. Pokud se situaci nepodaří rychle zvládnout a budou nutná déle trvající a razantnější opatření, budeme se bavit o recesi a její hloubce," dodal. Na počátku roku přitom Marek počítal letos s dvouprocentním růstem ekonomiky.

Podle v úterý zveřejněných odhadů Raiffeisenbank česká ekonomika letos kvůli dopadům šíření koronaviru stoupne pouze o jedno až 1,5 procenta. Vyplývá to z rizikového scénáře vývoje ekonomiky, který se již přitom podle analytiků banky naplnil. Počítá mimo jiné s šířením infekce tři až čtyři měsíce, poklesem ekonomiky i ve druhém čtvrtletí a oživením růstu až ve třetím čtvrtletí. Odhad byl ovšem zveřejněn ještě před dalšími restriktivními opatřeními vlády, jako je například vyhlášení nouzového stavu a přerušení výuky na školách.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Česká republika Deloitte Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy