Devizové rezervy ČNB se v květnu snížily na 134,5 miliardy eur

Devizové rezervy České národní banky ke konci května proti předchozímu měsíci klesly zhruba o půl miliardy eur na 134,52 miliardy eur.

Meziročně se ale zvýšily téměř o 6,3 miliardy eur. Rezervy stouply meziměsíčně a meziročně také v dolarech, v korunách se proti konci dubna mírně snížily a ve srovnání s loňským květnem naopak vzrostly. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila ČNB.

V dolarech devizové rezervy meziročně stouply o 6,8 miliardy na 149,81 miliardy dolarů, proti konci dubna byly výše o 2,9 miliardy.

V korunovém vyjádření rezervy proti konci loňského května narostly o 309,4 miliardy Kč, meziměsíčně klesly o 39 miliard korun.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Ekonomika CZK EUR USD Česká republika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy