Diskriminace cizinců. Restaurace jim účtovaly vyšší částky, ČOI udělila pokuty

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila provozovatelům dvou restaurací v centru Prahy pravomocné pokuty 60.000 korun za diskriminační jednání. Šlo o Clock caffé na Staroměstském náměstí a Café Restaurant na Střeleckém ostrově. V obou provozovnách byly cizincům účtovány částky vyšší než česky hovořícím spotřebitelům.

V Clock caffé na Staroměstském náměstí inspektoři v roli spotřebitelů učinili dvě objednávky. "U objednávky provedené v anglickém jazyce číšník při placení přiúčtoval k celkové částce 460 Kč tzv. servis ve výši 50 Kč, přestože spotřebitelé předem nebyli s účtovaným servisem seznámeni. V případě objednávky provedené v českém jazyce nebyl spotřebitelům žádný 'servis' účtován," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

"Ve zmíněném případě došlo k selhání zaměstnance. Vzniklá situace nás velice mrzí, jelikož naše společnost se s podobnými praktikami neztotožňuje," sdělil manažer Clock Caffé Radek Sláma. "Nastavili jsme kontrolní mechanismy, aby se podobná událost již neopakovala," doplnil.

Při kontrole v restauraci Café Restaurant na Střeleckém ostrově se situace podle mluvčího prakticky opakovala. Anglicky hovořícímu spotřebiteli byla účtována částka 75 korun za takzvané doporučení, které bylo na účtence uvedeno pod položkou "We recommend tips". Česky hovořícímu spotřebiteli nebylo takzvané doporučení účtováno.

"Rozdílný přístup ke spotřebitelům hovořícím anglickým jazykem byl pracovníky ČOI vyhodnocen jako diskriminační jednání vůči jedné skupině spotřebitelů," sdělil mluvčí. Za porušení zákona o ochraně spotřebitele musí tak společnosti IAMPrague (Clock café) a TROPHONO (Café Restaurant) zaplatit každá pokutu 60.000 korun.

Inspektoři prováděli kontroly na začátku letošního roku, protože se ale přestupky řešily ve správním řízení, bylo podle Fröhlicha nutné se zveřejněním výsledků vyčkat až na pravomocná rozhodnutí.

Mluvčí také uvedl, že podobné kontroly se konaly i v pátek 20. září. Při nich zjistili inspektoři tři případy porušení zákona. "Všechna porušení v dozorové kompetenci ČOI budou řešena ve správním řízení, kde se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty a teprve po pravomocném rozhodnutí bude možné sdělit konkrétní provozovny," dodal mluvčí.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Restaurace Cizinci diskriminace Praha

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy