Dlouhodobé vyhlídky veřejných financí ČR se zhoršují, upozornila Evropská komise

Dlouhodobé vyhlídky veřejných financí v České republice se v důsledku stárnutí populace zhoršují. V pravidelné analýze hospodářské a sociální situace Česka to dnes uvedla Evropská komise (EK). Zároveň poukázala na nedostatečné kroky k zajištění dlouhodobé rozpočtové udržitelnosti penzijního a zdravotního systému.

Trh práce v České republice podle komise zůstává silný. Růst mezd podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou hlavním motorem růstu ekonomiky. Nedostatek pracovních sil a vyšší mzdové náklady by však mohly hospodářský růst brzdit.

Komise rovněž upozornila, že zdanění práce je v Česku i nadále vysoké, zatímco majetkové a ekologické daně patří k nejnižším v EU. Poukázala také na pokračující růst cen obytných domů, který snižuje dostupnost bydlení. Některé indikátory podle komise naznačují, že ceny na trhu s bydlením jsou nadhodnoceny až o 20 procent.

Imbalances in the EU are receding but EU countries should continue reforms to make our economy future-proof.We need to step up our fight for more equality and make the right investments towards a sustainable & inclusive economy.More → https://t.co/pdVB1j8EHc #EuropeanSemester pic.twitter.com/5dMoeeBSjT

— European Commission ?? (@EU_Commission) February 26, 2020

Komise dnes v každoročním hodnocení hospodářské situace členských zemí EU rovněž uvedla, že mezi jednotlivými členy přetrvávají velké rozdíly ve stavu veřejných financí. Rozpočtové deficity se v průměru vrátily k růstu, a ukončily tak sestupný trend z nedávných let. Poměr zadlužení k ekonomickému výkonu sice v řadě členských států dál klesá, ale ne v těch, kde je to nejvíce zapotřebí, píše komise.

Značné rozdíly panují mezi jednotlivými členskými zeměmi také u míry nezaměstnanosti, ačkoli celkově se podmínky na evropském trhu práce zlepšují. "Zaměstnanost je v Evropě na rekordu, nerovnosti však přetrvávají," upozornil evropský komisař pro pracovní místa Nicolas Schmit. Ve snaze zmírnit nerovnost je podle něj mimo jiné potřeba zajistit spravedlivou minimální mzdu.

"Dobrou zprávou je, že nerovnováhy jsou v EU na ústupu. Členské země by měly na tomto příznivém trendu stavět," uvedl viceprezident Evropské komise Valdis Dombrovskis. "Musejí pokračovat v reformách, aby naše ekonomika obstála i v budoucnu. Musejí snižovat dluh, zvyšovat produktivitu a uskutečňovat správné investice," dodal.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 

Více souvisejících

veřejné finance Česká republika Ekonomika evropská komise Valdis Dombrovskis

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy