Dluh českých domácností u bank v dubnu poprvé od ledna 2016 klesl

Dluh domácností u bank v ČR letos v dubnu poprvé od ledna 2016 meziměsíčně klesl a snížil se o 19 miliard korun. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF, které firma provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz. Pokles stavu úvěrů domácnostem byl ze statistického hlediska v dubnu 2022 ovlivněn odebráním licence Sberbank CZ. Po očištění tohoto faktoru se stav úvěrů zvýšil, i když mírněji než v předchozím měsíci, řekla ČTK mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová.

Vedle úvěrů na bydlení se podle ní zadlužení snížilo i v dalších segmentech, ať už jde o spotřebitelské úvěry, nebo o úvěry pro podnikatele a firmy. Naopak objem vkladů domácností po březnovém poklesu opět vzrostl, uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Zatímco zadlužení domácností, firem i živnostníků se v dubnu mírně snížilo, jejich úspory naopak většinou rostly. Snížily se pouze mezi živnostníky, u kterých šlo o sedmý pokles během osmi měsíců. Tentokrát o 2,3 miliardy korun, tedy o dvě procenta, uvedla společnost.

Vklady domácností se podle ní zvýšily o 35 miliard korun na 3,07 bilionu a vklady firem o dvě miliardy na 1,34 bilionu korun. Rozdíl mezi firemními vklady a úvěry se tak zvýšil na 119 miliard korun a byl po loňském srpnu druhý nejvyšší vůbec. "Až do pandemie měly firmy vždy půjčeno více, než kolik měly u bank uloženo. Poslední dva roky jsou ale opatrnější a namísto investic raději zvyšují své hotovostní rezervy," upozornila Kameníčková.

V dubnu se podle CRIF zlepšila platební morálka ve všech sledovaných kategoriích. Nejlépe na tom byly opět domácnosti. Ze všech půjčených peněz nesplácely pouze 1,39 procenta. U úvěrů na bydlení šlo o 0,8 procenta a u úvěrů na spotřebu o 4,29 procenta. Firmy nesplácely 3,65 procenta svých závazků a živnostníci 5,84 procenta. I přes postupné zlepšování platební morálky byl v dubnu podíl nesplácených úvěrů ve většině kategorií vyšší než před vyhlášením úvěrového moratoria v roce 2020. Výjimkou jsou úvěry domácností na bydlení a v dubnu jejich úvěry na spotřebu, dodala firma.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy