Dluh firem v Česku narůstá. Nejoblíbenější je spotřební úvěr

Dluh obchodních společností u finančních institucí evidovaný v Nebankovním registru klientských informací činil na konci třetího čtvrtletí 165,2 miliardy korun. Meziročně tak byl vyšší o 11,5 miliardy korun, tedy o 7,5 procenta. Vyplývá to ze zveřejněných statistik registru.

Určitou formu dluhu mělo u nebankovních finančních institucí 73.565 společností, o téměř 3000 více než o rok dříve. Svůj dluh nesplácelo 2601 firem, o 16 procent méně než před rokem. Objem nespláceného dluhu klesl meziročně o desetinu na 1,1 miliardy korun.

Nejoblíbenější formou financování byl ve třetím čtvrtletí investiční úvěr, který využívalo 56.000 společností, o desetinu více než o rok dříve. Následovala koupě na splátky, kterou mělo téměř 14.000 podniků, a operativní leasing s 11.000 firmami. Finanční leasing využívalo 8000 společností.

"Obliba investičních úvěrů mezi firmami dlouhodobě roste. V současnosti investiční úvěry v zásadě táhnou celý trh nebankovního úvěrování obchodních společností. Objem poskytnutých peněz skrze tento nástroj meziročně vzrostl o 17 procent, tedy o deset miliard korun," uvedl výkonný ředitel registru Jiří Rajl.

Investiční úvěry jsou nejdůležitějším úvěrovým nástrojem nejen z pohledu počtu společností, které je využívají, ale také z pohledu celkového objemu dluhu. Ještě před třemi lety byl objem dluhu u investičních úvěrů stejný jako objem dluhu u finančního leasingu (44 miliard Kč). Nyní dosahuje u investičních úvěrů 69,7 miliardy korun, zatímco u finančního leasingu 47,8 miliardy korun, tedy téměř o třetinu méně.

Objem dluhu, který obchodní společnosti nesplácely, činil na konci září 1,1 miliardy korun, o 128 milionů méně než o rok dříve. Počet nesplácejících firem meziročně klesl o 496. "Platební morálka firem se v uplynulých 12 měsících velmi zlepšila. V letech 2017 a 2018 jsme pozorovali postupný nárůst počtu nesplácejících společností i nárůst objemu nespláceného dluhu. Obrat nastal v průběhu čtvrtého čtvrtletí minulého roku," upozornil Rajl.

Za úbytkem nesplácejících společností i poklesem nespláceného dluhu je hlavně zlepšení situace v Praze, kde má sídlo nejvíce úvěrovaných firem a kde je zároveň nejvyšší podíl nesplácejících podniků. V celé ČR v průměru nesplácí své úvěry u členů registru 3,5 procenta společností a třeba na Zlínsku nebo Plzeňsku jsou to pouze 2,2 procenta. V Praze své úvěry nesplácí 5,2 procenta úvěrovaných firem.

Podobné je to s objemem nespláceného dluhu. Zatímco na Vysočině nesplácejí obchodní společnosti pouze 0,2 procenta svého dluhu vůči členům registru a ve většině krajů se tato míra pohybuje do půl procenta, v Praze dosahuje 1,1 procenta.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy dluhy Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy