Dluhy domácnosti stále rostou, Češi si u bank napůjčovali už 1,75 bilionu

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen loni v prosinci meziměsíčně stouply o 8,4 miliardy na 1,75 bilionu Kč. Ve srovnání s prosincem roku 2018 byly vyšší o 99,8 miliardy korun. Zadlužení nefinančních podniků proti listopadu kleslo o 25,5 miliardy na 1,133 bilionu korun, meziročně vzrostlo o 35,8 miliardy.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy domácností nepřetržitě rostou od února 2016. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností. Zadlužení firem většinu loňského roku rostlo, výjimkou byl únor a červen, kdy meziměsíčně kleslo.

Podle analytika Provident Financial Luboše Kratochvíla se liší vývoj tempa růstu u půjček na bydlení, kde je vidět postupný citelný pokles z průměrných 8,5 procenta v roce 2018 na 7,3 procenta loni. Proti tomu se půjčkám na spotřebu daří a vykázaly loni vyšší meziroční tempo růstu proti roku 2018 (5,3 procenta proti 4,8 procenta), dodal.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností česká národní banka dluhy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 32 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy