Dluhy domácností v březnu stouply na 1,892 bilionu, proti únoru stouply i firmám

Dluhy českých domácností u bank v březnu stouply proti únoru o 13,9 miliardy Kč na 1,892 bilionu korun. Dluhy nefinančních podniků se zvýšily o 3,2 miliardy Kč na 1,148 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Meziročně dluhy domácností vzrostly o 121,7 miliardy korun a dluhy firem naopak o 28,4 miliardy korun klesly.

Dluhy domácností rostou vytrvale od února roku 2016. V září 2017 se jejich objem přehoupl přes 1,5 bilionu, bilion překonaly v květnu 2010. Lidé si berou půjčky především na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří více než tři čtvrtiny z celkového objemu dluhů domácností. V březnu měly domácnosti dluhy z úvěrů za bydlení za 1,464 bilionu korun, což bylo o 0,9 procenta více než v únoru. Spotřebitelské úvěry se meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta a dosáhly 263 miliard korun, uvedla ČNB.

Zadlužení firem naopak kolísá. Loni meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu a pak od srpna do října. V ostatní měsíce klesalo. Letos v lednu a v únoru pak zadlužení firem meziměsíčně opět stouplo. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům mají při rozdělení podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé půjčky. Na konci března objem těchto úvěrů dosáhl podle ČNB 649 miliard korun, což bylo 57 procent z celkového objemu dluhů firem.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy