Do 30. června by mohlo v české ekonomice chybět až 700 miliard

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by mohly do 30. června v ekonomice chybět zdroje za 600 až 700 miliard Kč. Havlíček to dnes řekl v pořadu Partie televize Prima.

"Třetina zdrojů je k dispozici v zásobách firem, třetinu budeme postupně vkládat jako stát. To je ta podpora," uvedl Havlíček. Vláda již dříve oznámila, že na pomoc ekonomiky dá zhruba bilion korun, z toho 100 miliard korun jako přímou podporu. "Z 900 miliard korun nepřímé podpory jsme již 330 miliard pustili už přes EGAP," dodal Havlíček. Dále uvedl, že vláda již podnikatelům tento týden schválila podporu 100 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) upozornila, že ministerstvo financí ve výhledu ekonomiky počítá s restrikcemi v ekonomice do konce druhého čtvrtletí. "Pokud by to bylo déle, tak by to znamenalo další novelu zákona o rozpočtu, kde bych musela kalkulovat s dalším výhledem ekonomiky," uvedla ministryně. Sněmovna tento týden schválila navýšení schodku rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Zároveň MF nově letos očekává zatím pokles ekonomiky o 5,1 procenta.

Hlavní analytička Raiffeisenbank Helena Horská tento týden již upozornila, že schválením novely rozpočtu byla 100miliardová přímá podpora ekonomice již vyčleněna. Jde podle ní o navýšení rozpočtové rezervy o 59,3 miliardy korun, posílení rozpočtu o deset miliard korun na nemocenské pojištění, snížení příjmů ze sociálního pojištění za 25 miliard korun kvůli prominutí záloh podnikatelům, dotace státu na mzdy za 8,5 miliardy korun a rozšíření ošetřovného za 2,7 miliardy korun.

Havlíček dále upozornil, že by do 30. června vláda nechala celou ekonomiku zaizolovanou, jako je dnes. Podle něj chce vláda postupně uvolňovat omezení u řemesel, maloobchodu, drobných provozoven. "Začínáme dávat dohromady skupiny provozoven, kde nebude tak intenzivní kontakt a jsme tam schopni odizolovat velké shlukování lidí," uvedl ministr.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda dnes s odkazy na data Mezinárodního měnového fondu (MMF) upozornil, že balík české vlády na boj s koronavirem je mezi evropskými zeměmi v objemu přímé i nepřímé podpory třetí největší, když dosahuje 18 procent hrubého domácího produktu. "Suverénně největší je v Evropě balík opatření německé vlády. Berlín má značnou palebnou sílu, neboť v uplynulých letech prosperity soustavně vykazoval rozpočtový přebytek. Značný rozsah německého balíku je dobrou zprávou i pro Česko. Propojení obou ekonomik je totiž značné, takže německý balík opatření nepochybně zachrání i četná pracovní místa v ČR," uvedl Kovanda.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 20 minutami

před 58 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy