Dobu hypoteční střídá doba nájemní

Bydlet ve vlastním je pro některé obyvatele České republiky velmi důležité. Jenže získat vlastní bydlení je pro člověka s průměrným platem čím dál tím těžší získat. Česká národní banka od září loňského roku zvýšila úrokové sazby čtyřikrát a další zvýšení na sebe nenechá nejspíš dlouho čekat. Hypotéky i nemovitosti tedy zdražují a mnozí se budou muset smířit s tím, že na vlastní bydlení nedosáhnou. Dobu hypoteční, tedy střídá doba nájemní.

„V návaznosti na makroekonomický vývoj v Evropě predikujeme, že na měnově-politickém zasedání ČNB dne 31. 3. 2022 bankovní rada rozhodne o zvýšení základní sazby minimálně o 1 %. ČNB tak bude reagovat na náhlý nárůst cen na komoditním trhu. V této souvislosti banka začala intervenovat na měnovém trhu ve prospěch české koruny. ČNB tak začala rozpouštět eurové rezervy a tím začala chránit českou ekonomiku rostoucím importovaným cenám,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom z Videobydleni.cz.

ČNB předpokládala, že poslední zvednutí sazby na 4,5 % již dostatečně ovlivní kurz koruny k dalším měnám směrem k posílení. Vlivem vývoje na Ukrajině a dalších sankcí na Ruskou federaci můžeme předpokládat další zvyšování základních sazeb. Je nutno říci, že bankovní rada nemá před sebou jednoduché rozhodování. „Pevně ale věřím, že naplní její hlavní smysl, a to je cenová stabilita v české republice, proto bude muset sáhnout k dalšímu zvýšení,“ podotýká Veverka.

Pro běžného člověka s průměrnou mzdou se sen o vlastním bydlení čím dál víc vzdaluje. Ceny nemovitostí jsou vysoké, je jich málo. Navíc od 1. dubna Česká národní banka zpřísní pravidla pro poskytování hypoték, a to zvlášť pro žadatele starší 36 let. Takže i na hypotéku musí mít lidé skoro nadprůměrný plat a úspory v řádech sta tisíců korun. Další variantou je ručení jinou nemovitostí. V poslední době čím dál víc rodičů ručí dětem svým vlastním bytem, aby si jejich potomci mohli vzít hypotéku a bydlet ve vlastním.

„Jisté řešení představují nájmy, ale ty vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí také rostou. Nájmy budou pravděpodobně ještě zdražovat, a to kvůli tomu, že majitelé bytů, kterým letos končí fixace u hypoték budou refinancovat své půjčky s vyšší úrokovou sazbou,“ uvádí Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Každopádně kvůli nájmu není potřeba tak vysoký vstupní kapitál, jako pro pořízení nemovitosti na hypotéku. Majitelé nemovitostí, kterým se letos kvůli refinancování hypoték zvýší měsíční splátky hypotéky, budou chtít navýšit i nájem svým nájemníkům.

„Podle našich dat meziměsíční zvyšování nabídkových cen nájemního bydlení v celé ČR roste od ledna 2022 průměru o 1,25 procenta,“ dodává Jakub Veverka.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Bydlení

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 37 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy