Dopady epidemie pociťují banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 38,9 procenta

klesl čistý zisk za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně o 38,9 procenta na 7,9 miliardy korun. Provozní zisk 15,6 miliardy korun byl oproti stejnému období loňského roku nižší o 7,3 procenta. Hospodářské výsledky významně ovlivnila epidemie nemoci covid-19.

Provozní výnosy spořitelny za období od začátku roku do konce září klesly v meziročním srovnání o 3,3 procenta na téměř 31 miliardy Kč. Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, bance klesl meziročně o dvě procenta na 21,8 miliardy Kč. Negativně ho ovlivnilo snižování úrokových sazeb i moratorium na splácení úvěrů, vyhlášené státem kvůli dopadům epidemie.

"Výsledky za 3. čtvrtletí naznačují, že se jak domácnosti, tak firmy začaly vzpamatovávat z prvního šoku způsobeného pandemií a následným uzavřením ekonomiky. Celkový objem klientských úvěrů byl na konci září o 5,4 procenta větší než ve stejném období loňského roku," uvedl předseda představenstva ČS Tomáš Salomon.

Zisk se meziročně snížil zejména kvůli nižším čistým úrokovým výnosům a poklesu příjmů z poplatků a provizí, řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Pozitivně hodnotí náklady banky. Meziročně se dařilo snížit provozní náklady až o čtyři procenta, a to navzdory tlaku na růst mezd. Markantně se proti druhému čtvrtletí snížily náklady rizika. To souvisí s lepším růstem tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Celkově podíl problémových úvěrů zůstává nízký. "S velkou šancí tak můžeme očekávat, že v následujících kvartálech banka rezervy opět rozvolní, což se promítne do nárůstu zisku," dodal.

Spořitelna poskytla za první tři kvartály domácnostem úvěry za 432,3 miliardy korun. Představuje to meziroční růst o 7,7 procenta. Téměř o desetinu vzrostl objem hypoték fyzickým osobám. Spotřebitelské úvěry zaznamenaly růst o 3,8 procenta a úvěry malým podnikům o 4,5 procenta.

Objem úvěrů podnikatelským subjektům stoupl o 1,4 procenta na 271,4 miliardy Kč. Vzhůru ho táhl především nárůst úvěrů veřejnému sektoru.

Vklady domácností za první tři kvartály letošního roku stouply o více než desetinu na 777,4 miliardy Kč. Rovněž vklady firem byly vyšší, a to o 12,7 procenta. Naopak vklady klientů veřejného sektoru klesly.

Celkové provozní náklady ČS vzrostly o 1,3 procenta na 14,5 miliardy korun. Nárůst nákladů na zaměstnance kvůli zvyšujícím se mzdám banka kompenzovala mírným poklesem ostatních správních nákladů.

Rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která mimo jiné vlastní Českou spořitelnu, klesl v prvních třech čtvrtletích letošního roku čistý zisk o 48 procent na 637,1 milionu eur (zhruba 17,4 miliardy Kč). Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Erste se podobně jako další finanční instituce potýká s negativními hospodářskými dopady koronavirové krize.

"S ohledem na bezprecedentní krizové prostředí zůstává ziskovost Erste Group uspokojivá. Čistý zisk za prvních devět měsíců roku 2020 dosáhl 637 milionů eur, přičemž třetí čtvrtletí je velmi silné," uvedl finanční ředitel podniku Stefan Dörfler. "Ekonomický výhled do roku 2021 závisí na postupu pandemie," dodal.

Čistý zisk Erste Group ve třetím čtvrtletí klesl na 343,3 milionu eur ze 491,1 milionu před rokem. Výrazně se však zvýšil proti druhému kvartálu, kdy činil 58,5 milionu eur.

"Zisk za třetí kvartál překonal analytické odhady. Očekávání předčily i celkové výnosy," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Za povzbudivou považuje nižší tvorbu rezerv ve srovnání s druhým kvartálem. Podíl problematických úvěrů zůstává na velmi nízkých úrovních, v následujících kvartálech tak Erste může rezervy opět rozpustit. Finančnímu domu se daří držet na uzdě náklady, dodal Pfeiler.

Akcie Erste na pražské burze krátce po zahájení dnešního obchodování posilovaly o více než jedno procento na 482,30 Kč.

Související

Jak si nejjednodušeji půjčit peníze do další výplaty

Jak si nejjednodušeji půjčit peníze do další výplaty

Od výplaty k výplatě žije 45 % zaměstnanců, vyplývá to z loňských dat Českého statistického úřadu. Mnozí z nich v případě nouze sáhnou po rychlé online půjčce. Tato cesta však není rozumná, zkuste 2 výhodnější způsoby, které udrží vaše finance v dobré, zdravé formě.

Více souvisejících

Česká spořitelna banky Ekonomika Erste Group Bank

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy