Důl Darkov přerušil těžbu, hejtman nehodlá vyhlásit stav nebezpečí

Důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné byl kvůli hromadné nákaze covidem-19 odstaven z důlní těžby. Přešel na technologické minimum, které musí důl zajistit, tedy odčerpávání vody a větrání. Po jednání krajského krizového štábu to dnes oznámil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Důl podle něj nelze zavřít, to by znamenalo zavření celého OKD. Vzhledem k opatřením krajské hygienické stanice a zastavení těžby nepovažuje za nutné vyhlašovat stav nebezpečí.

"Nelze zavřít Důl Darkov, protože by to znamenalo zavření celého OKD. To je v daný okamžik jediné možné řešení, pokud nechceme zavřít celé OKD, a to v daný okamžik nikdo nechce," uvedl hejtman s odkazem na to, že OKD je významný zaměstnavatel. Minimum prací na dole je podle něj nezbytné, kvůli provázanosti dolů by se totiž úplné odstavení projevilo i na fungování dalších dolů. "Díky tomu je tam možné provést i dezinfekce všech prostor, které jsou zdrojem případné nákazy," podotkl Vondrák.

Podle hejtmana není důvod zavírat Karvinou, funguje totiž chytrá karanténa. Hygienici přes víkend vytrasovali 1000 kontaktů nakažených. Krajská hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že nikdo z nemocných nebyl hospitalizován a k dispozici je dost odběrových kapacit.

Svrčinová řekla, že testy odhalily k dnešnímu ránu 221 nakažených. Čísla se ale stále mění, dodala. Dalších 350 zaměstnanců Dolů Darkov je v karanténě. Kromě Dolu Darkov se nákaza objevila i u tří pracovníků z Dolu ČSM-Jih a jednoho z Dolu ČSA, všichni ale mají vazbu na Důl Darkov. "Jsou pod dohledem krajské hygienické stanice a zatím to nevypadá na to, že by bylo nezbytně nutné provádět jiná plošná opatření i v těchto dolech," řekl Vondrák.

Podle Svrčinové je většina nemocných z Darkova v produktivním věku od 25 do 55 let, průměrný věk nakažených je 47,8 roku. "Nechceme, aby se nám nákaza přenesla na citlivé skupiny, starší populaci a nemocné. Problém je opravdu hlavně v Karviné, skoro 200 lidí je z Karviné," doplnila. Podle ní by mohlo trvat tři až čtyři týdny, než se hygienikům podaří ohraničit ložisko nákazy, tedy dohledat všechny kontakty a nařídit karantény nebo provést jiná potřebná opatření.

Hygienikům už se podařilo spojit se všemi nakaženými horníky, v předchozích dnech s tím měli problémy. Podle Svrčinové bylo omezení prací na dole iniciativou OKD. Situaci zřejmě ovlivnila i skutečnost, že se na pracovišti přešlo ze třísměnného provozu, kdy se směny nemísily, na čtyřsměnný. Horníci z různých směn se tak podle Svrčinové vzájemně potkávali. "Od nás šlo okamžitě opatření, aby OKD zabezpečilo, aby se směny opět nemíchaly," uvedla Svrčinová. Podle ní hygienikům pomohlo OKD, když jim dalo data z GPS zabudovaných v lampách a bylo možné sledovat, kde se pracovníci v dole pohybovali. Hygienici díky tomu mohli vytipovat nejrizikovější provozy.

V neděli bylo nakažených 212. Mezi nimi bylo 154 zaměstnanců dolů, včetně čtyř pracovníků mimo Darkov. Pozitivně testováno bylo také 54 příbuzných horníků a čtyři pracovníci dalších, třeba údržbových firem. S plošným testováním zaměstnanců dolu a dohledáváním kontaktů nakažených začali hygienici minulý týden.

Pro návštěvy zůstávají zavřené domovy důchodců, léčebny dlouhodobě nemocných a nemocnice v okrese Karviná. V dalších částech regionu budou návštěvy povoleny za splnění přísných hygienických podmínek. Rozhodnutí o případných omezeních kraj ponechá na ředitelích jednotlivých institucí.

V Moravskoslezském kraji je evidováno od počátku nákazy 1397 lidí nakažených covidem-19, 867 se jich už vyléčilo, 44 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo.

Související

Petr Pavel

Pavel na návštěvě Moravskoslezského kraje napodobil Havla. Sfáral do dolu

Prezident Petr Pavel zahájil na Dole Darkov v Karviné druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje. Sfáral do desátého patra šachty 900 metrů pod povrch. Mluvčí Diama Jana Dronská ČTK řekla, že Pavel je po více než 30 letech prvním prezidentem, který fárá do některého z dolů v Ostravsko-karvinském revíru. Naposledy fáral v lednu 1990 Václav Havel na Dole Paskov. 
Covid-19, ilustrační foto

OKD zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19

OKD dnes ráno zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19. U čtyř dolů působí celkem čtyři odběrové týmy. Každý den odeberou vzorky až od 600 lidí. Výsledky budou horníci znát nejpozději do 36 hodin. ČTK to řekla mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová.

Více souvisejících

Důl Darkov OKD Karviná Ivo Vondrák (hejtman) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 36 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy