Důvěra v českou ekonomiku klesla. Už se projevují obavy z koronaviru

Důvěra v českou ekonomiku v březnu meziměsíčně klesla o 3,2 bodu na 94,4 bodu, nejvíce od listopadu 2011. Níže byl indikátor důvěry naposledy v říjnu 2013. Proti únoru byli skeptičtější spotřebitelé i podnikatelé.

S předstihem o tom dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Data z konjunkturálního průzkumu představují první signál o dopadu opatření v souvislosti se šířením koronaviru na národní hospodářství.

⚠️☣️Obavy z koronaviru již ovlivnily důvěru v ekonomiku! Souhrnný indikátor důvěry oproti únoru klesl o 3,2 bodu, nejvíce od listopadu 2011. Pokles důvěry byl zaznamenán mezi podnikateli i spotřebiteli. V průmyslu důvěra klesla nejvýrazněji od února 2009??https://t.co/4x5lXwXBY1 pic.twitter.com/dOam8Qu8sQ

— ČSÚ (@statistickyurad) March 20, 2020

Mezi podnikateli se důvěra snížila o 3,2 bodu na 93,1 bodu, nižší byla ve všech odvětvích kromě stavebnictví, kde stagnovala. V průmyslu klesla nejvýrazněji od února 2009 a to přesto, že relativně velká část respondentů dotazník vyplnila začátkem měsíce, kdy se situace v souvislosti s šířením koronaviru nemusela jevit natolik kritická, uvedli statistici.

Důvěra podnikatelů v průmyslu klesla o 4,2 bodu na 88,6 bodu, což byla nejnižší hodnota od června 2013. Meziměsíčně se snížil stav zásob hotových výrobků a podnikatelé očekávají pro období příštích tří měsíců výrazné snížení tempa růstu výrobní činnosti. Horší je i očekávání vývoje ekonomické situace firem v průmyslu.

Ve stavebnictví se důvěra podnikatelů meziměsíčně nezměnila, v odvětví obchodu klesla o 2,3 bodu na hodnotu 99,8 a ve službách o 2,5 bodu na 94,2 bodu, což je nejnižší hodnota od května 2014. Výrazně nižší je podle statistiků očekávání poptávky pro příští tři měsíce a očekávání vývoje celkové ekonomické situace podniků v odvětvích služeb.

I spotřebitelé byli pesimističtí, jejich důvěra v březnu klesla o 3,6 bodu na 100,5 bodu. Ekonomickou situaci a její výhled hodnotili v březnu nejhůře za uplynulých šest let. "Mezi spotřebiteli rezonovaly ze všeho nejvíce obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a také jejich vlastní finanční situace," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Sběr dat za podnikatelskou část konjunkturálních průzkumů se uskutečnil od 1. do 17. března, za spotřebitelskou část od 1. do 16. března. "Vnímání aktuálního stavu a očekávání ze strany podnikatelů a spotřebitelů jsou proto v dynamicky se vyvíjející situaci v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru v publikovaných datech zachyceny pouze částečně," uvedli statistici.

Dřívější zveřejnění dat bylo podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka možné jen díky odpovědnému přístupu respondentů z řad podnikatelů, kteří i přes počínající dopady mimořádných opatření dodali potřebné podklady včas a v dobré kvalitě.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Český statistický úřad podnikatelé Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy