Důvěra v českou ekonomiku na dně. Čísla by se mohla v květnu zlepšit, soudí analytici

Dubnový rekordní propad indikátorů důvěry není neočekávaný, v dalších měsících by se čísla mohla již díky uvolňování restriktivních opatření zlepšovat. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Důvěra v českou ekonomiku zaznamenala největší pokles od začátku sledování Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Klesla o 19,6 bodu na 74,8 bodu.

Pod osmdesátibodovou hranici spadl indikátor důvěry naposledy v březnu 2009, tedy v době vrcholící finanční krize. Důvěra v dubnu rekordně poklesla mezi podnikateli i spotřebiteli. Důvodem je strach z pandemie koronaviru

"Skokový propad důvěry v posledních dvou měsících je logický z podstaty koronakrize, která ekonomiku zasáhla plošně a velmi rychle, zatímco v průběhu tradičních krizí se situace zhoršuje více postupně," uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Je však podle něj pravděpodobné, že se indikátory skokově zlepší, až se situace začne vracet k normálu. Zřejmě již květnové indikátory budou opět vyznívat pozitivněji, jelikož se řada restriktivních opatření začala uvolňovat dodal.

"Je pravděpodobné, ale nikoliv jisté, že ekonomická důvěra v tuto chvíli dosáhla svého dna," doplnil analytik Komerční banky Michal Brožka. Opatření proti šíření epidemie se uvolňují a aktivita se zvyšuje. S poklesem strachu mezi lidmi by se podle něj měly zlepšovat i indikátory důvěry v ekonomiku. To by znamenalo obrat k růstu, ale z extrémně nízkých úrovní, podotkl.

Teprve během dubna obyvatelům ČR zjevně naplno došla závažnost situace a uvědomili si, že po odeznění zdravotních rizik budou čelit enormnímu riziku finančnímu a ekonomickému, míní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Na firmy a podnikatele dolehla dubnová situace tíživěji. Důvěra v podnikatelské sféře se propadá z nižšího výchozího základu než důvěra spotřebitelů, navíc na ně bezprostředněji dolehlo nucené zavření řady obchod, restaurací a další omezení, dodal.

U průmyslu, který minima neatakoval, je vidět, že na něj restrikce v dubnu nedopadaly tak tvrdě, jako na služby, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. V každém případě jsou očekávání firem v tomto odvětví pro další měsíce velmi pesimistická co do výroby i zaměstnanosti a hlavním problémem je nedostatečná poptávka. A to je podle něj problém, s nímž se průmyslové podniky budou potýkat i po ukončení všech domácích restrikcí.

Zatímco v průmyslu je hlavním problémem poptávka, ve stavebnictví jsou to nedostatkoví zaměstnanci, připomněl Dufek. Toto odvětví závislé na zahraničních pracovnících se po uzavření hranic a dalších omezeních dostalo pod tlak, kdy sice práci má, ale nemá jí kdo vykonávat, poznamenal.

??| Nálada pod psaNa průmysl restrikce v dubnu nedopadaly tak tvrdě jako na služby. Očekávání firem jsou v tomto odvětví pro další měsíce velmi pesimistická a hlavním problémem je nedostatečná poptávka.Petr Dufek?https://t.co/yApAKAe8hu pic.twitter.com/TtTugwizrd

— Analytici ČSOB (@AnalyticiCSOB) April 24, 2020

Ředitelka investiční platformy Bondster Jana Mücková se obává, že spotřebitelská (ne)důvěra bude významným faktorem prohloubení následující krize. Lidé se prostě ještě více budou bát a to zabrzdí ekonomické oživení. !Navíc není jisté, zda se hospodářství naplno nastartuje po odeznění vládních opatření a větší jistotu zcela jistě nepřináší ani nesystematická podpora vlády směrem k podnikům, která je administrativně příliš náročná," uzavřela.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Český statistický úřad Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 31 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy