Důvěra v českou ekonomiku opět klesla. Obavy mají podnikatelé i spotřebitelé

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu, stejně jako v září, klesla o jeden bod a dostala se na hodnotu 93,6 bodu. Nižší byla naposledy v srpnu 2014. Příčinou je pokles důvěry mezi podnikateli, která se snížila o 1,3 bodu na 91,6 bodu. U spotřebitelů se důvěra naopak zvýšila o 0,3 bodu na 103,6 bodu.

Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňskému říjnu je důvěra spotřebitelů i podnikatelů nižší.

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku proti září snížila v průmyslu a obchodu, ve stavebnictví a službách byla vyšší.

Výsledky říjnového průzkumu korespondují podle Michala Brožky z Komerční banky s faktem, že spotřeba domácností je nyní hlavním tahounem české ekonomiky. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler míní, že zveřejněné indikátory důvěry reflektují stále poměrně nejasnou situaci v zahraničí ohledně brexitu nebo dohody mezi USA a Čínou.

"Obchodní války tak budou velmi pravděpodobně dále zatěžovat globální ekonomiku nejen letos, ale i v části příštího roku, protože po případném dosažení dohody mezi USA a Čínou se americký prezident Donald Trump patrně zaměří na EU," podotkl Seidler.

U průmyslových podniků klesla důvěra o 2,8 bodu na 87,5 bodu. "Průmyslové podniky stále dobře hodnotí svou současnou situaci a mají zajištěnou práci zakázkami na více než 11 měsíců. Potýkají se ale s bariérami růstu produkce. Podniky omezuje nejen nedostatek zaměstnanců, ale v určitých odvětvích převažuje i nedostatečná poptávka," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

V obchodu klesla důvěra o 4,5 bodu na 90,6 bodu. Snížilo se hodnocení celkové ekonomické situace. Stav zásob zboží na skladech se zvýšil. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší.

Ve stavebnictví vzrostla důvěra podnikatelů o 2,5 bodu na 104,3 bodu. "I zde je ale limitující bariérou nedostatek zaměstnanců," uvedl Obst. Pro období příštích tří měsíců očekávají podnikatelé pokles tempa růstu stavební činnosti.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vzrostla o 0,2 bodu na 94,4 bodu.

Mezi spotřebiteli se pro období příštích 12 měsíců téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Přibližně stejné jako v září zůstaly také obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a obavy z růstu cen. Naopak úmysl spořit se v meziměsíčním srovnání mírně zvýšil.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika podnikatelé Česká republika Český statistický úřad Průmysl

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy