E.ON může koupit část innogy, pokud prodá její aktivity v ČR, rozhodla Evropská komise

Energetická společnost E.ON smí převzít část majetku firmy innogy, pokud splní určité podmínky, mezi které patří i prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v České republice. Rozhodla o tom dnes Evropská komise (EK). Schválila tak návrh, který jí E.ON sám předložil. Chystaný prodej aktivit innogy v Česku považuje E.ON za svůj největší ústupek Evropské komisi. Kdyby to bylo možné, rád by si je ponechal, řekl šéf podniku.

Německá společnost innogy je největším distributorem plynu v České republice, kde na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 4100 lidí. Firma v Česku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků.

E.ON kupuje majetek innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE. E.ON by po dokončení transakce měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny a plynu, RWE pak zejména v produkci elektřiny na velkoobchodním trhu. RWE se také stane klíčovým hráčem na trhu obnovitelných zdrojů energie.

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku innogy letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech Evropské unie, včetně České republiky.

E.ON proto komisi nabídnul ústupky, které kromě prodeje aktivit v Česku zahrnovaly i prodej části elektrárenských aktivit v Maďarsku a některých aktivit v Německu. Evropská komise nyní uvedla, že pokud E.ON dodrží své závazky a prodá navrhovaný majetek, spojení schvaluje.

"Je důležité, aby si všichni Evropané a podniky mohli koupit elektřinu a plyn za konkurenční ceny. Dnes můžeme firmě E.ON schválit akvizici innogy, protože závazky, které E.ON nabídnul, zajistí, že fúze nebude mít za následek menší výběr a vyšší ceny v zemích, kde tyto společnosti působí," uvedla v prohlášení komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Šéf E.ON Johannes Teyssen, který cítí úlevu, že se převzetí podařilo, na tiskové konferenci v západoněmeckém Essenu uvedl, že právě souhlas s prodejem plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v Česku byl ze strany jeho firmy největším ústupkem komisi. Firma tak podle něj přichází nejen o více než milion zákazníků, ale také o dobrý a velmi ziskový byznys ve skvělé zemi, který by si ráda ponechala. E.ON ale podle něj byl připraven dosáhnout s EK kompromisu.

RWE už dříve získala od Evropské komise povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od společnosti E.ON, což je také součástí celé transakce.

Související

Více souvisejících

E.ON evropská komise innogy Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy