EET: Tržby nyní eviduje o čtvrtinu méně podnikatelů

Počet podnikatelů, kteří od května do července evidovali tržby v rámci EET byl v porovnání s počátkem roku zhruba o čtvrtinu nižší. Zatímco v lednu poslalo do systému EET datové zprávy o evidované tržbě 125.732 podnikatelů a firem, v květnu to bylo 95.695, v červnu 96.956 a v červenci zatím 95.081, uvedla na dotaz ČTK finanční správa.

Žádný podnikatel nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Elektronická evidence tržeb (EET) byla kvůli dopadům šíření pandemie koronaviru pro všechna odvětví přerušena do konce letošního roku.

Celkově je podle informací k 19. červenci do EET zapojeno 199.261 podnikatelů, kteří dosud evidovali 14,7 miliardy účtenek.

Ze statistik k EET vyplývá, že zatímco v únoru bylo denně průměrně zaevidováno 11,2 milionu tržeb, v březnu to bylo zhruba sedm milionů tržeb denně, v dubnu 7,2 milionu, v květnu 8,4 milionu a v červnu už 9,6 milionu tržeb denně.

Nouzový stav byl v ČR vyhlášen od 12. března do 17. května. Od 14. března pak musely zavřít restaurace, obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, benzinových pump a některých dalších. Samotného 12. března obchodníci zaevidovali téměř 13,5 milionu tržeb, o den později 13,8 milionu. V pondělí 16. března to bylo 8,3 milionu.

V souvislosti s přerušením evidence tržeb byl také odložen start EET od příštího roku pro všechna zbývající odvětví, hlavně na řemeslníky, ale třeba i na lékaře nebo advokáty. Původně to mělo být od letošního května.

Správa v této souvislosti upozornila, že autentizační údaje, o něž si musí podnikatelé při registraci k EET požádat, jsou tvořeny názvem uživatele a heslem a slouží k přístupu do webové aplikace "Elektronická evidence tržeb" na Daňovém portálu a platnost hesla přiděleného správou je maximálně 90 dní od obdržení autentizačních údajů.

"Pokud by nedošlo během 90 dnů k prvnímu přihlášení do webové aplikace 'Elektronická evidence tržeb' a změně hesla, potom by platnost prvotního hesla vypršela a bylo by nutné požádat o nové autentizační údaje," upozornila správa.

Doporučila proto, aby podnikatelé, kteří si vyzvedli autentizační údaje a zároveň nechtějí do konce roku tržby evidovat, se do systému jednou přihlásili a změnili heslo. "Zaevidování provozovny a generování certifikátu mohou poplatníci provést potom kdykoli při dalším přihlášení před začátkem evidence tržeb," uvedla správa.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET podnikatelé Ekonomika Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 11 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy