EET: Tržby nyní eviduje o čtvrtinu méně podnikatelů

Počet podnikatelů, kteří od května do července evidovali tržby v rámci EET byl v porovnání s počátkem roku zhruba o čtvrtinu nižší. Zatímco v lednu poslalo do systému EET datové zprávy o evidované tržbě 125.732 podnikatelů a firem, v květnu to bylo 95.695, v červnu 96.956 a v červenci zatím 95.081, uvedla na dotaz ČTK finanční správa.

Žádný podnikatel nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Elektronická evidence tržeb (EET) byla kvůli dopadům šíření pandemie koronaviru pro všechna odvětví přerušena do konce letošního roku.

Celkově je podle informací k 19. červenci do EET zapojeno 199.261 podnikatelů, kteří dosud evidovali 14,7 miliardy účtenek.

Ze statistik k EET vyplývá, že zatímco v únoru bylo denně průměrně zaevidováno 11,2 milionu tržeb, v březnu to bylo zhruba sedm milionů tržeb denně, v dubnu 7,2 milionu, v květnu 8,4 milionu a v červnu už 9,6 milionu tržeb denně.

Nouzový stav byl v ČR vyhlášen od 12. března do 17. května. Od 14. března pak musely zavřít restaurace, obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, benzinových pump a některých dalších. Samotného 12. března obchodníci zaevidovali téměř 13,5 milionu tržeb, o den později 13,8 milionu. V pondělí 16. března to bylo 8,3 milionu.

V souvislosti s přerušením evidence tržeb byl také odložen start EET od příštího roku pro všechna zbývající odvětví, hlavně na řemeslníky, ale třeba i na lékaře nebo advokáty. Původně to mělo být od letošního května.

Správa v této souvislosti upozornila, že autentizační údaje, o něž si musí podnikatelé při registraci k EET požádat, jsou tvořeny názvem uživatele a heslem a slouží k přístupu do webové aplikace "Elektronická evidence tržeb" na Daňovém portálu a platnost hesla přiděleného správou je maximálně 90 dní od obdržení autentizačních údajů.

"Pokud by nedošlo během 90 dnů k prvnímu přihlášení do webové aplikace 'Elektronická evidence tržeb' a změně hesla, potom by platnost prvotního hesla vypršela a bylo by nutné požádat o nové autentizační údaje," upozornila správa.

Doporučila proto, aby podnikatelé, kteří si vyzvedli autentizační údaje a zároveň nechtějí do konce roku tržby evidovat, se do systému jednou přihlásili a změnili heslo. "Zaevidování provozovny a generování certifikátu mohou poplatníci provést potom kdykoli při dalším přihlášení před začátkem evidence tržeb," uvedla správa.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET podnikatelé Ekonomika Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy