Ekonomika ve druhém čtvrtletí podle odhadů stoupla o zhruba devět procent

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla podle odhadů analytiků oslovených dnes ČTK zhruba o devět procent. Důvodem je především nízká srovnávací základna z loňského roku, kdy byla ekonomika nejvíce zasažena omezeními souvisejícími s pandemií. V mezičtvrtletním srovnání by ekonomika měla stoupnout zhruba o 1,6 procenta.

Tahounem růstu by měla být spotřeba domácností, a to i ve zbytku roku, uvedli ekonomové. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad vývoje HDP za druhé čtvrtletí 2021 v pátek 30. července.

Devítiprocentní růst by tak byl podle dat Českého statistického úřadu zřejmě vůbec nejvyšší. Dosud zatím největší meziroční růst ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí 2006, a to o 7,5 procenta. V prvním čtvrtletí letos česká ekonomika meziročně klesla o 2,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomický výkon poklesl o 0,3 procenta.

"Ekonomická aktivita ve druhém čtvrtletí výrazně ožila poté, co došlo k rozvolnění protipandemických opatření. Díky tomu k mezičtvrtletnímu růstu HDP přispívala kladně především spotřeba domácností a v menší míře investice. Průmysl se naopak potýkal s problémy v dodávkách a s rostoucími cenami vstupů," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška otvírání ekonomiky přineslo výrazný růst, který podle něj v meziročním srovnání byl zřejmě vůbec nejvyšší. "Míra oživení je ale zatížená mimořádnými nejistotami. Zatímco domácnostem zhruba od poloviny května nechyběla chuť k utrácení, růst průmyslové výroby a exportu zpomaloval kvůli problémům na nabídkové straně. Nejistoty zřejmě ovlivnily i ochotu podnikové sféry investovat do fixních aktiv," uvedl.

Rovněž podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta mohla ekonomika po svižném rozvolnění protipandemických opatření mohla začít na přelomu května a června fungovat za relativně normálních podmínek. "Především domácnostem se naskytly příležitosti, kde realizovat část pozdržené spotřeby z období uzavírek. Ke zvýšení ale mělo dojít také u investiční aktivity. Počítáme především s doplňováním stavu zásob. Ty by měly společně se spotřebou domácností tvořit většinu mezičtvrtletnímu růstu. Naopak čistý export byl patrně brzdou," uvedl.

Kromě předstihových indikátorů na vzestup ekonomiky podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky jasně ukazují i měsíční data. "To, že v podobě standardně vykazované meziroční změny HDP uvidíme extrémně silné číslo, by nemělo nikoho překvapit. Hlavním tahounem od druhého čtvrtletí až do konce roku bude spotřeba domácností," uvedl.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 7 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy