Euler Hermes: Ve 2. čtvrtletí klesl rekordní počet ratingů rizik

Přední světová úvěrová pojišťovna Euler Hermes kvůli zhoršení hospodářského výhledu způsobeného pandemií koronaviru ve druhém čtvrtletí snížila rekordní počet ratingů sektorových rizik. ČR zhoršené hodnocení obdržela v sektorech textilu, výroby a velkoobchodu s vybavením pro domácnosti, strojírenství, automobilového průmyslu, dopravy, stavebnictví i kovů, sdělila Euler Hermes.

V těchto sektorových odvětvích ČR zaznamenala zhoršení známky ze stupně 'medium' (náznaky oslabení, možné zpomalení) na 'sensitive' (strukturní nedostatky, nepříznivá predikce). Výrazně byl karanténními opatřeními zasažen textilní průmysl, kde je návrat k normálu zatím v nedohlednu. Poklesem zakázek trpí rovněž textilní obor navázaný na automobilovou výrobu.

Prakticky jediným textilním oborem, který v druhém čtvrtletí dokázal v období pandemie prosperovat, byli producenti textilních ochranných prostředků a masek. Celosvětově se očekává oživení sektoru až v roce 2021.

Covid 19 přerušil také výrobu a velkoobchod s vybavením pro domácnosti, což způsobilo pokles tržeb s přímým dopadem na ziskovost a likviditu českých firem v sektoru. Zhoršující se ekonomická situace českých domácností bude mít přímou souvislost s odkladem spotřeby, proto oživení odvětví na úroveň před nástupem pandemie bude zdlouhavé. Globálně se předpokládá, že tržby zůstanou pod svou úrovní až do roku 2022.

Podobně je na tom v ČR také strojírenství. Podle manažerky Euler Hermes ČR Ivy Paluskové je pro exportně orientovanou ekonomiku květnový pokles vývozu o 29,8 procenta bezprecedentní v novodobých dějinách a na strojírenský obor bude mít zásadní vliv. Celosvětově je strojírenství ovlivněno přerušením dodavatelských řetězců v důsledku závislosti na Číně, která je jakožto hlavní výrobce komponentů krizí výrazně zasažena.

V českém automobilovém průmyslu bylo zvýšené rizikové hodnocení možné konstatovat již v prvním čtvrtletí roku. Především šlo o dodávku komponentů pro automobilový průmysl. Dočasné zastavení výroby u hlavních výrobců automobilů se logicky přeneslo i na dodavatelské řetězce. Počty nových registrací na klíčových odběratelských trzích klesají, spotřebitelé nákup nových vozů odkládají a on-line prodeje přirozeně nemohou vykompenzovat prodeje klasické.

Není překvapivé, že významný objemový pokles v souvislosti s omezením mezinárodních obchodních aktivit zaznamenal také český dopravní sektor. Podle Paluskové mají celková nepříznivá očekávání v sektoru návaznost především na nižší poptávku, na omezování volného pohybu osob a celkově mezinárodního obchodu. Například zpomalení výroby automobilů výrazně zasáhlo oblast nákladní a železniční dopravy v důsledku snížené poptávky po přepravě materiálů a surovin.

Omezování volného pohybu osob se negativně projevilo také v sektoru stavebnictví. Primárním projevem bylo přerušení staveb z důvodu absence pracovní síly a s tím související zpožďování projektů či odstávky celých staveb. Očekává se, že stavební výroba v ČR klesne následkem nadcházející makroekonomické recese, která zdůrazní zranitelnost sektoru z hlediska nedostatku likvidity, zhoršené platební morálky a nárůstu insolvencí, dodala Palusková.

Euler Hermes je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52.000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Společnost je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V ČR působí od roku 1997.

Související

Více souvisejících

Euler Hermes Průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy