EuroZprávy.cz bojují proti šíření lží na internetu

Mainstreamové zpravodajství EuroZprávy.cz si buduje objektivní žurnalistikou stále významnější postavení mezi zpravodajskými portály. Server mediální skupiny INCORP a.s. již několik let aktivně potírá dezinformace šířící se na internetu a sám díky pečlivému prověřování informací mezi dezinformační weby nepatří, jak bylo nesprávně uvedeno v některých internetových zdrojích.

Server EuroZprávy.cz se kromě klasické zpravodajské činnosti typické pro mainstreamové médium jako jeden z mála v České republice dlouhodobě zabývá i odhalováním dezinformací šířících se napříč internetem. Ve formě zpráv, komentářů a rozhovorů upozorňuje například na fake news šířící se na sociálních sítích a monitoruje a vyvrací hoaxy zveřejňované jednotlivci či dezinformačními weby.

Organizace a skupiny věnující se dezinformacím za tuto činnost server EuroZprávy.cz uznávají, což potvrzuje fakt, že se neobjevuje v žádném seznamu dezinformačních webů, který eviduje například think tank Evropské hodnoty, server Neovlivní.cz, databáze Konšpirátori.sk nebo spolek NELEŽ, který jako potvrzení vydal společně s mediální skupinou INCORP a.s. prohlášení. V něm výslovně potvrzuje, že portál EuroZprávy.cz do kategorie dezinformačních webů nespadá a netvrdí to ani zdroje, z nichž vychází, například Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) vedený Josefem Šlerkou.

Jedná se o jasný signál inzerentům, jež si pečlivě hlídají, zda se jejich značka neobjevuje na některém z webů označených jako dezinformační.

EuroZprávy.cz jsou zárukou poctivé a transparentní žurnalistiky i pro mediální odborníky. "EuroZprávy.cz byly zkoumány naší odbornou komisí a zařazeny na seznam stránek s ověřeným obsahem. Při tomto posuzování neměla komise pochybnosti o důvěryhodnosti a kvalitě obsahu serveru EuroZprávy.cz," říká Ján Urbančík, zakladatel projektu Konšpirátori.sk. EuroZprávy.cz považují za seriózní také zástupci organizace Fair Advertising.

"Internetová žurnalistika obecně má tendenci sklouzávat ke clickbaitům bez ohledu na pravdivost nebo zavádějící titulky. Jsem rád za každý web, který navzdory potřebě rychlosti a složité ekonomické situaci české žurnalistiky dává přednost hledání objektivní pravdy a skutečnému informování svého čtenáře před maximalizací zobrazení a tudíž zisku na úkor kvality a předávání pravdivého obrazu o světě. EuroZprávy.cz vnímám jako web, který se o to velmi poctivě snaží," říká Leoš Kyša, popularizátor vědy a dlouholetý člen vedení Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Pozitivní vztah k serveru EuroZprávy.cz mají i lidé z oboru programatické reklamy. "Z mého pohledu profesionála působícího v internetovém reklamním byznysu více než 20 let jsou EuroZprávy.cz seriózním zdrojem mainstreamového zpravodajství, které garantuje provozovatel serveru mediální skupina INCORP a.s.. Díky vysoké čtenosti mají navíc potenciál oslovit mnoho inzerentů," říká jednatel agentury DigitalAd Jan Vobecký.

Společné prohlášení INCORP a.s. a spolku NELEŽ si můžete prohlédnout ZDE.

O společnosti INCORP

Mediální skupina INCORP a.s. je nezávislá společnost provozující a z vlastních zdrojů financující několik mainstreamových zpravodajských webů, mimo jiné projekty EuroZprávy.cz a stars24.cz.

O webu EuroZprávy.cz

Mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz je internetový portál zaměřující se na aktuální zpravodajství ze světa i z domova. Přináší nepřetržitě aktualizované informace s důrazem na objektivitu, rychlost a nezaujatost. Události analyzuje a hledá souvislosti. Věnuje se i tématům, kterými se jiná česká média zabývají pouze okrajově, a několik let aktivně popírá dezinformace šířící se na českém internetu. Mezi jeho čtenáře patří ze 62 % ekonomicky aktivní čtenáři s rozhodovacími pravomocemi. Web navštíví měsíčně přes 1,7 milionu reálných uživatelů, kteří zhlédnou přes 10 milionů stránek.

Kontakt:

e-mail: pavel.oralek@pram.cz

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.
Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

Boj proti dezinformacím a fake news Media

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy