Exemplární trest. ČNB uložila BH Securities tučnou pokutu kvůli dluhopisům

Česká národní banka uložila pokutu pět milionů korun obchodníkovi s cennými papíry BH Securities za pochybení při distribuci firemních dluhopisů. Firma podle verdiktu centrální banky investorům nedostatečně zdůrazňovala rizika spojená s tímto druhem investic. BH Securities zvažuje, že se bude bránit žalobou.

Podle oslovených znalců trhu jde o exemplární trest, když neregulovaný dluhopisový boom už připravil vesměs drobné investory do firemních bondů o vyšší stamiliony korun.

"Společnost BH Securities to tak trochu odskákala za celý trh. ČNB až do letoška nenastavila jasná pravidla a mantinely pro prodej dluhopisů obchodníky s cennými papíry," cituje deník E15 právníka Lumíra Schejbala z advokátní kanceláře Schejbal & Partners.

Centrální banka považuje své aktivity za dostatečné. "ČNB se problematice nabízení a distribuce korporátních dluhopisů věnuje dlouhodobě, a to jak svou dohledovou činností, tak osvětou veřejnosti," uvedla mluvčí banky Markéta Fišerová.

BH Securities po srovnání s obdobnými případy jiných účastníků kapitálového trhu považuje výši pokuty za nepřiměřenou. "BH Securities proto zvažuje právní úkony vedoucí k žalobě proti tomuto rozhodnutí," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Firma podle něj už svá pochybení napravila.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB BH Securities investice firmy Ekonomika Česká republika dluhopisy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy