Expert rozebral české benzinky. Tohle jste o nich nevěděli

Trh s pohonnými hmotami v Česku se od sametové revoluce radikálně změnil, zásadní změna nastala jak ve struktuře nabízených paliv a šíři doplňkového sortimentu, tak v počtu čerpacích stanic. V rozhovoru s ČTK to řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

"V roce 1989 byla na trhu pouze Benzina, která měla 730 veřejných čerpacích stanic. Nyní je na trhu 4000 veřejných stanic nejrůznějších značek a vlastníků. Český trh v budování stanic po roce 1990 nikdo legislativně neomezoval. Silné zahraniční společnosti stavěly nové sítě na velmi lukrativních místech. Jako příklad lze uvést dálnici D1 nebo velká města," uvedl Loula.

Benzina, patřící dnes petrochemickému holdingu Unipetrol, je stále lídrem českého trhu - má 413 stanic, druhá skupina MOL disponuje 304 stanicemi. "Zásadní změnou byl i odchod od systému socialistických poukázek k nákupu pohonných hmot pro podnikovou sféru, který byl nahrazen bohatou škálou karetních systémů," podotkl expert.

Nejprodávanějším benzinem na konci 80. let byl podle Louly olovnatý benzin Special 91 s podílem asi 70 procent, následoval také olovnatý Super 96 se zhruba 30 procenty. "Skladba prodeje benzinů odpovídala tehdejší struktuře vozového parku. Dnes nejprodávanější bezolovnatý Natural 95 se prakticky nevyskytoval, podíl tvořil jen jedno procento. K jeho rozvoji došlo až po roce 1991," uvedl Loula.

Výrazně se také změnily ekologické parametry. "Nyní jsou benziny bezolovnaté, bezsirné a obsahují pro snížení emisí i biolíh jako obnovitelný zdroj energie. Obdobné je to i u nafty. V nabídce čerpacích stanic také přibyla aditivovaná a prémiová paliva a alternativní paliva jako je stlačený zemní plyn CNG nebo dobíjecí stanice pro elektromobily," doplnil.

Z dat ČAPPO vyplývá, že cena pohonných hmot v ČR se od revoluce zvýšila více než čtyřikrát. Zatímco v roce 1989 stála nafta státem určených 7,50 Kčs za litr a benzin Special 91 osm Kčs za litr, loni stál benzin Natural 95 průměrně 32,11 Kč/litr a nafta 31,60 Kč/litr. Lidé si jich přesto mohou dovolit více - podle údajů Českého statistického úřadu cenová hladina je od revoluce 5,5 krát vyšší, průměrná mzda vzrostla zhruba desetkrát.

Loula podotkl, že významnou změnou z hlediska bezpečnosti je to, že české rafinerie už nejsou závislé pouze na ruské sirné ropě z ropovodu Družba. Menší z českých rafinerií v Kralupech nad Vltavou zpracovává nízkosirné ropy přepravované do ČR z italského Terstu přes německý Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Do systému se podle něj po revoluci také etablovaly dvě důležité státní společnosti - provozovatel ropovodů Mero a distributor paliv Čepro.

Připomněl, že naprosto rozdílný je také rozsah a úroveň služeb, které čerpací stanice nabízejí. Například prodejny, které jsou nyní nedílnou součástí skoro každé pumpy, se podle něj na rozšířily až v 90. letech, kdy ve velkém začaly nabízet nealkoholické a alkoholické nápoje, dárkové předměty typu hraček a kytic, drogistické zboží nebo sladkosti. Objevily se také kávové automaty a v poslední dekádě nejrůznější moderní gastro koncepty.

Sedmdesátiletý Loula patří mezi nejznámější petrochemické odborníky v Česku. V letech 1983 až 1992 pracoval jako expert na federálním ministerstvu hospodářství pro ropu a paliva. Několik desítek let pracoval také pro síť Benzina, mimo jiné jako obchodní ředitel a ředitel pro jakost.

 

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Čerpací stanice Benzinky

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 30 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy