Experti: Český vývoz balancuje mezi dobrou poptávkou a potížemi s nabídkou

Český vývoz podle odborníků balancuje mezi příznivou situací v poptávce a pokračujícími potížemi na nabídkové straně. Zpožďují se dodávky výrobního materiálu, některé suroviny a polotovary jsou nedostupné, navíc roste jejich cena. Firmy se znovu potýkají s nedostatkem pracovníků.

Přes tyto komplikace se v příštích pěti měsících očekává dvouciferný růst vývozu v průměru o 18 procent v meziročním srovnání. Vyplývá to z takzvaného indexu exportu, který připravují Raiffeisenbank a Asociace exportérů. Jejich zástupci ho dnes představili na on-line tiskové konferenci.

Rozvolnění protiepidemických opatření v tuzemsku i zahraničí podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské otevřelo českým exportérům nové příležitosti a trhy. Ekonomické oživení navíc podle ní znamená, že přísun nových zakázek od stávajících zákazníků roste. "Směrodatné není pouze svižné tempo českých, nýbrž z hlediska re-exportů, i německých průmyslových zakázek," uvedla.

Kvůli nedostatku výrobního materiálu a zpožďování dodávek, ale podle místopředsedy Asociace exportérů Otty Daňka stoupá ve výrobních podnicích rozpracovanost a klesá stav hotových produktů ve snaze uspokojit poptávku. Kromě toho, že chybějí čipy, scházejí podle něj také plasty, legovaná ocel, barevné kovy a ocelové pásy. "Navíc situace na trhu práce se znovu přiostřuje. Zaplnit neobsazená pracovní místa je znovu těžší a těžší. Připočteme-li brutální nárůst cen komodit, nedostupnost komponent, prodlužování dodacích termínů a nedostatek transportních kapacit a růst jejich cen, situace je extrémně napjatá," řekl.

Daněk doplnil, že dodavatelé momentálně vůbec o cenách nediskutují, navíc množství dodaného materiálu se může výrazně lišit od objednávky. Dodací lhůty, které byly v minulosti tříměsíční, se podle Daňka prodloužily na půl roku, výjimečně až na devět měsíců.

Vývoz v květnu podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostl o 41,6 procenta na 334,3 miliardy korun, dovoz stoupl o 38,6 procenta na 327,9 miliardy korun. Bilance zahraničního obchodu skončila v pátém měsíci podle ČSÚ s přebytkem 6,3 miliardy korun, meziročně je to zlepšení o 6,9 miliardy. Podle analytiků se ale jedná o výrazné zklamání. Medián trhu podle nich totiž za květen počítal se zvýšením přebytku z dubnových 19,3 miliardy na 25,3 miliardy korun. Nejnižší odhad předpokládal bilanci 20 miliard korun.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy