Experti: Firmy budou po pandemii více využívat home office, "práce odkudkoli" má i nevýhody

Firmy budou i po konci pandemie využívat práci z domova více než před začátkem nákazy. Shodli se na tom experti oslovení ČTK. Lidé se v řadě profesí podle nich nevrátí zpět do kanceláře, ale do nového typu práce, kde částečná práce z domova, větší flexibilita a práce 'odkudkoliv' bude normální součástí pracovního života. Práce na home office je efektivnější, ale lidem chybí osobní kontakt, uvedli rovněž odborníci.

"Firmy se už nikdy nevrátí k plné práci z kanceláře. Do budoucna to bude spíše o nějakém hybridním mobilu, tedy někdo stále v kanceláři, někdo stále z domova, většina částečně z domova, částečně z kanceláře," řekla ČTK vedoucí partnerka týmu poradenství v oblasti lidských zdrojů v EY Martina Kneiflová. Firmy se podle ní musí naučit v takovém režimu fungovat. Pokud to rozumně naplánují, mohou v důsledku nového nastavení ušetřit náklady, dodala.

V Raiffeisenbank se práce z domova již stala standardem. "Předpokládáme, že zhruba 30 procent zaměstnanců centrály bude v budoucnu pracovat z domova s tím, že se budou střídat tak, aby vždy nějaký čas trávili i v kanceláři," uvedla mluvčí banky Petra Kopecká.

Práce z domova se podle ní neprojevila negativně na konkrétních ukazatelích výkonnosti. "Zaměstnanci nám v interním průzkumu sdělili, že jsou s možností pracovat z domova velice spokojeni a stojí o to, abychom tuto možnost zachovali. Redukce kancelářských prostor na centrále a přechod na pravidelnou práci z domova přinese úsporu v řádech desítek milionů korun," podotkla.

Ředitelka lidských zdrojů ve společnosti Schneider Electric Ida Ročňáková míní, že jeden systém nevyhovuje všem, v práci s lidmi se nevyplácí paušalizovat. Pracovat pouze na home office může mít podle ní úskalí v tom, že většina lidí po nějakém čase ztrácí přímý kontakt s firmou. Necítí tak puls firemního dění, ztrácí komunikační návyky a v konečném důsledku může přijít i pokles produktivity, třeba kvůli nevyhovujícím podmínkám. Pokud by měli lidé možnost volby, na 48 procent z nich by podle interního průzkumu firmy sáhlo po tzv. hybridním modelu, tj. po kombinaci práce z domova a v kanceláři, a to zhruba v poměru půl na půl. A tento poměr nebude daleko od reality i ve zbytku populace, dodala.

"Zjistili jsme, že na home office jsme mnohem produktivnější a nemusíme se tolik přesouvat, což nám šetří čas. Chybí nám ale osobní kontakt," uvedl zástupce ředitele společnosti Algotech Josef Pavlis. Proto si myslí, že po pandemii se bude mnohem častěji kombinovat práce z domova a docházení do kanceláře. Část schůzek bude nadále on-line přes různé platformy pro videohovory. "U nás ve firmě máme v plánu mírně upravit uspořádání kanceláří tak, abychom vytvořili místo pro další zasedačky pro společné pracovní schůzky. Předpokládáme totiž, že více lidí bude častěji volit možnost home office a do kanceláře budou chodit převážně na setkání," doplnil

Související

Více souvisejících

Home Office (práce z domova) firmy práce Ekonomika

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 56 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy